Επιδημία… η παχυσαρκία των Ελληνόπουλων

Σε ένα σοβαρό πρόβλημα εξελίσσεται η παιδική παχυσαρκία καθώς ολοένα και κερδίζει έδαφος στη χώρας μας.

Ένα στα δέκα παιδιά είναι παχύσαρκα και σχεδόν 3 στα 10 υπέρβαρα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς στο πλαίσιο ημερίδας του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» για την « Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παιδικής Παχυσαρκίας».

Την πρωτιά συνεχίζουν να διατηρούν τα αγόρια, καθώς συγκριτικά με τα κορίτσια είναι πιο παχύσαρκα, 35,7% έναντι των κοριτσιών 33,1%

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η διευθύντρια του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του νοσοκομείου, Ελένη Βλαχοπαπαδοπούλου,

το 34,4% των μαθητών δημοτικού έχει βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού.

Όπως προκύπτει από την μελέτη το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών είναι 9,4 % και των υπέρβαρων 25 %.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η παχυσαρκία συνδέεται με ενδοκρινικές και μεταβολικές επιπλοκές όπως υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πρώιμη ήβη στα κορίτσια, μεταβολικό σύνδρομο, με εμφάνιση ή επιδείνωση αναπνευστικών και ορθοπεδικών προβλημάτων.

Ωστόσο απειλητικά για την ψυχική υγεία των εφήβων είναι και τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με τα παραπανίσια κιλά, όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το κοινωνικό άγχος, τα συμπτώματα κατάθλιψης, αλλά και οι διατροφικές διαταραχές.

Το νοσοκομείο Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» αναμένεται να παρέμβει σε 85 σχολεία με κύριο στόχο την αλλαγή των στάσεων και των πεποιθήσεων που έχουν τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί για τη σωστή διατροφή και την άσκηση ενώ θα υλοποιηθεί και εκστρατεία ενημέρωσης.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σίμος Κεδίκογλου, και ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Γ.Ν. Παίδων Αθηνών «Αγλαϊα. Κυριακού» Χάρης Τομπούλογλου – Λεωνιδόπουλος.

The post Επιδημία… η παχυσαρκία των Ελληνόπουλων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα