Επί τάπητος ξανά η μείωση των βουλευτών

Του Βαγγέλη Γιακουμή

Θέλοντας να μετριάσει τις εντυπώσεις στους απλούς πολίτες, οι οποίοι συνεχώς καλούνται να βάλουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και καθημερινά βομβαρδίζονται από ειδήσεις που τους προκαλούν αγανάκτηση, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με αυτόν τον τρόπο στα άκρα, το Μέγαρο Μάξιμου σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σχέδιο που να δείχνει ότι καταλαβαίνει τον πόνο των πολιτών.

Σκέψεις για 250 βουλευτικές έδρες πάνω στο σχέδιο που είχαν παρουσιάσει Σαμαράς-Αβραμόπουλος
το 2011

Σύμφωνα με αυτό, προσανατολίζεται η ομάδα που λειτουργεί πέριξ του κ. Σαμαρά να επαναφέρει το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος ειδικά όμως στο σημείο που για ευνόητους λόγους θα δημιουργεί θετικό κλίμα στην κοινωνία προτείνοντας τη μείωση του αριθμού των βουλευτών. Μάλιστα, όπως εξηγούν, δίνεται η δυνατότητα από το Σύνταγμα η μείωση του αριθμού των βουλευτικών εδρών να γίνεται με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Με έναν απλό νόμο, δηλαδή, και όχι να εμπίπτει στις διαδικασίες της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αν, όμως, η κυβέρνηση δείξει στους πολίτες ότι μειώνει το κεντρικό κράτος με τη μείωση των βουλευτών, όταν καλεί το ίδιο το κράτος να μειώσει υπαλλήλους, τότε πιστεύουν ότι μπορεί να γίνει πιο εύπεπτη η συγκεκριμένη αλλαγή για να μην ξεσηκωθούν τεράστιες αντιδράσεις από τις απολύσεις ή τις αλλαγές στους δημόσιους υπαλλήλους. Η χρονική στιγμή που εξετάζεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η μείωση του αριθμού των βουλευτών στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως θα βρει θετική ανταπόκριση από τους πολίτες που τα τελευταία χρόνια θυσιάζονται.

Η συνταγματική αναθεώρηση ξεκινάει από την εποχή που ο κ. Σαμαράς ήταν πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και έναν χρόνο πριν από τις εκλογές του 2012 είχε παρουσιάσει με τον τότε αντιπρόεδρο του κόμματος, Δημήτρη Αβραμόπουλο, 31 προτάσεις πάνω στις οποίες θα μπορούσαν να επέλθουν αλλαγές μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση. Τις προτάσεις αυτές πρόκειται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από μέλη της κυβέρνησης, να επαναφέρουν ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις στις αλλαγές των δημόσιων υπαλλήλων που, όπως όλα δείχνουν, δεν θα αποφύγουν τις απολύσεις.

Σήμερα οι βουλευτικές έδρες είναι 300 και η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθούν ίσως κατά 50, δηλαδή να γίνουν 250 στο σύνολο, που θα μοιραστούν τα κόμματα. Αν γίνει αυτό, φανταστείτε πόσο μεγάλη οικονομική σπατάλη θα γλυτώσει το κράτος. Βέβαια, ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μιχελάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του ήταν κατηγορηματικός: «Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος». Ισως, όμως, στο Μέγαρο Μαξίμου να επικρατούν άλλοι σχεδιασμοί, έτσι ώστε να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι. Αν μειωθεί ο αριθμός των βουλευτικών εδρών μειώνονται κατά πολλά εκατομμύρια τα έξοδα: βουλευτική αποζημίωση, γραφεία, συνεργάτες βουλευτών κ.λπ. Πρόκειται για έξοδα που ανεβάζουν κατά πολλά μηδενικά τον τελικό προϋπολογισμό της χώρας.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν τότε από Σαμαρά-Αβραμόπουλο, και που σήμερα αναμένεται να έρθουν προς συζήτηση για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι προϊόν ανάλογων προτάσεων που είχαν γίνει όταν ο Αντώνης Σαμαράς ήταν ακόμη πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος πρόεδρος του ΚΕΠ. Οι προτάσεις-κατευθύνσεις για τη δημόσια αυτή συζήτηση είναι οι εξής:

1. Εκλογή και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

2. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του πρωθυπουργού.

3. Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των περιφερειαρχών, των δημάρχων και των συνδικαλιστών.

4. Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.

5. Επανεξέταση του αριθμού των βουλευτών και των βουλευτών Επικρατείας.

6. Αναθεώρηση της διάταξης για την αποσβεστική προθεσμία ως προς την ποινική ευθύνη των υπουργών και ιδίως την κατάργησή της όπως ισχύει σήμερα.

7. Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιοριστεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων τους.

8. Συνταγματική πρόβλεψη για το «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων και για την ανάθεση του ελέγχου του σε ειδικό σώμα, αποτελούμενο αποκλειστικά από ανώτατους λειτουργούς των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (πρόταση ΝΔ).

9. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των πολιτικών κομμάτων και εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά τους.

10. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.

11. Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την πρόβλεψη ότι η αλλαγή του απαιτεί πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

12. Ισχυροποίηση των εγγυήσεων για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου.

13. Ενίσχυση του ρόλου των βουλευτών τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.

14. Συνταγματική κατοχύρωση της ακρόασης κοινωνικών φορέων κατά την εξέλιξη της νομοθετικής διαδικασίας.

15. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής. Επίσης, θεσμοθέτηση δύο μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών Εξωτερικών και επί του Προϋπολογισμού, με πενταετή θητεία και εκλογή τους από τα 3/5 της Βουλής.

16. Παροχή εγγυήσεων του Δημοσίου μόνον με τυπικό νόμο.

17. Υποχρέωση σύνταξης μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και προμήθειες του Δημοσίου, εκτός εκείνων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.

18. Κατάργηση του θεσμού των γενικών γραμματέων των υπουργείων και της αντίστοιχης αναβάθμισης του ρόλου των γενικών διευθυντών.

19. Ιδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου.

20. Ιδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.

21. Οριοθέτηση της εν γένει δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.

22. Αναθεώρηση του άρθρου 90 προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και του περιορισμού της διακριτικής ευχέρειας της εκτελεστικής εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

23. Αναθεώρηση του άρθρου 16 για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.

24. Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα ΜΜΕ προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς τους.

25. Αναθεώρηση των περί δημοψηφισμάτων διατάξεων για την πρόβλεψη διενέργειας δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.

26. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος και σύνδεσης της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.

27. Πρόβλεψη για την υποχρέωση κατάθεσης ετήσιου αναλυτικού απολογισμού από όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

28. Αναθεώρηση του άρθρου 17 προς την κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής προστασίας του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας.

29. Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4) προς την κατεύθυνση της πληρέστερης προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και της αντιμετώπισης ακραίων καταστάσεων σε βάρος όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της περιουσίας του Δημοσίου.

30. Ρητή πρόβλεψη για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας.

31. Εξορθολογισμός της οργάνωσης και της λειτουργίας των ανεξάρτητων αρχών.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

The post Επί τάπητος ξανά η μείωση των βουλευτών appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα