Μεγαλώνει η παρέα της Κουμουνδούρου

Της Ελένης Καλογεροπούλου

Το σχέδιο της προεκλογικής και μετεκλογικής συνεργασίας του με άλλες δυνάμεις του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου θέτει σε εφαρμογή ο ΣΥΡΙΖΑ. Δημιουργώντας το «Φόρουμ προσωπικοτήτων και κινήσεων», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευελπιστεί να αφομοιώσει παράγοντες της πολιτικής και της κοινωνικής ζωής που κινούνται εκτός κομματικών πλαισίων και οι οποίοι θα μπορούσαν να του φανούν χρήσιμοι σε μια εκλογική συνεργασία, αλλά και στην προσέγγιση νέων ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, επιδιώκει την καταγραφή

και νέων απόψεων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο θα εμπεριέχει όλες τις απόψεις.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του

Το εγχείρημα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από τον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό ένα κομμάτι των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων με τους εμπλεκομένους το έχει αναλάβει ο ίδιος ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. Θεωρείται, δε, σημαντικό γιατί με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί μια ισχυρή βάση συνεργαζομένων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει ως χοάνη αφομοίωσης ψηφοφόρων που ανήκουν στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο και δεν έχουν βρει πολιτική στέγη. Ακόμη, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να εντάξει στους κόλπους της οργανωτικά στελέχη, τα οποία ανήκαν σε άλλους πολιτικούς χώρους και έχουν αποχωρήσει, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα κόμμα χωρίς σαφές πολιτικό στίγμα που επιδιώκει να έρθει στη εξουσία πάση θυσία και χωρίς να θέτει κανένα κριτήριο.

Ετσι, η δημιουργία του Φόρουμ εμφανίζεται πλέον ως μονόδρομος. Σε αυτό έχουν ήδη κληθεί πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες που κινούνται στον χώρο της επιστήμης και του πολιτισμού, νέοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και πολιτικοί φορείς και κινήματα που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το σχέδιο αυτό, οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, θα συναντηθούν το επόμενο διάστημα επίσημα με την «Αριστερή Προοπτική» και τα στελέχη που προέρχονται από το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, όπως ο Ανδρέας Νεφελούδης, Στέφανος Μπαγεώργος, ο Θανάσης Ζαχαρόπουλος, ο Γιώργος Κασαπίδης. Ανεπίσημα, εδώ και αρκετό καιρό, έχουν γίνει οι συζητήσεις που πρέπει, προκειμένου να ανακοινωθεί η προσχώρησή τους στο Φόρουμ.

Παράλληλα, οι ίδιοι άνθρωποι θα συναντηθούν και με τους ανεξάρτητους βουλευτές που συγκροτούν την κίνηση «Κοινωνία Πρώτα», προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Πάρις Μουτσινάς και ο Θόδωρος Παραστατίδης θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η συμφωνία με το κόμμα της Λούκας Κατσέλη «Κοινωνική Συμφωνία». Οι πληροφορίες, ωστόσο, λένε ότι μέχρι τις 25 Ιανουαρίου το θέμα αναμένεται να έχει κλείσει. Συζητήσεις έχουν γίνει και με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έχει δημιουργήσει την κίνηση «Πράττω» χωρίς, ωστόσο, να έχει υπάρξει συμφωνία, αφού υπάρχουν επιφυλάξεις δεδομένου ότι δεν είναι συμπαθείς σε όλους τους συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φυσικά, στο Φόρουμ θα ενταχθούν και όσα στελέχη προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να συνεργαστούν. Βασική προϋπόθεση είναι η μη εμπλοκή τους σε υποθέσεις του Δημοσίου, οι οποίες έχουν αφήσει την εντύπωση σκανδάλου. Οταν συγκροτηθεί το Φόρουμ, θα εκλέξει όργανο προκειμένου να θέσει το πλαίσιο της συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προεκλογική αλλά και μετεκλογική βάση. Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επιθυμούν η όλη διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τις βουλευτικές εκλογές και πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Πεποίθηση των στελεχών της Κουμουνδούρου είναι ότι η κυβέρνηση ίσως και με το τέλος της ελληνικής προεδρίας στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου μπορεί να πάει σε εκλογές, δεδομένου ότι έτσι θα υποστεί μικρότερη ήττα από το να στήσει τις κάλπες μετά τις ευρωεκλογές. Από την άλλη, πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να προκηρύξει εκλογές, εάν η τρόικα επιμείνει στην ψήφιση νέων μέτρων και το Μεσοπρόθεσμο δεν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Φυσικά, όλη αυτή η διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει και εντάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού κατά καιρούς κάποια στελέχη έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για όλη αυτήν τη διαδικασία. Κάποιοι διαφωνούν στο να υπάρξει συνεργασία με τη Λούκα Κατσέλη, ενώ κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η συμπόρευσή τους με τα πρώην στελέχη της ΔΗΜΑΡ μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει. Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ την εβδομάδα που μας πέρασε επεξεργάστηκαν την ιδεολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία θα κινηθεί αυτό το εγχείρημα. Η Κουμουνδούρου έχει θέσει επτά θεματικές ενότητες για την εξειδίκευση του Προγράμματος:

1. Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης
2. Πολιτισμική αναγέννηση
3. Δημοκρατική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος
4. Διαδικασίες ακύρωσης του μνημονίου και διαχείρισης του χρέους
5. Προστασία της εργασίας και των δημόσιων κοινωνικών αγαθών
6. Αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης
7. Μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχέδιο εφαρμογής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Ολλανδία στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας για την υποψηφιότητα του προέδρου της Κομισιόν. Στόχος του είναι να αναδείξει τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα του Νότου που απορρέουν από τα μνημόνια και την ύπαρξη της τρόικας. Γι’ αυτό άλλωστε επέλεξε να απέχει και από τη γιορτή που διοργάνωσε η ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική προεδρία. «Ο Αλέξης Τσίπρας θεώρησε ότι με την απουσία του έστελνε ένα σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι οι προεδρίες είναι για να αναδεικνύουν τα προβλήματα των λαών και όχι για να απολαμβάνουν τη μουσική τους οι επίσημοι» έλεγαν χαρακτηριστικά οι στενοί του συνεργάτες.

The post Μεγαλώνει η παρέα της Κουμουνδούρου appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα