«Ουδέν ευεργέτημα του νόμου στους τρομοκράτες»

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Τη σαφή και ξεκάθαρη καταδίκη εκ μέρους της πολιτείας και της κοινωνίας πρέπει να αισθάνονται οι τρομοκράτες, ακόμη και όταν είναι έγκλειστοι στις φυλακές. Ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Καραγκούνης, εκφράζει τη θέση αυτή στη συνέντευξη που παραχωρεί σήμερα στο «Π». Ο δραστήριος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, τοποθετούμενος ευθέως στο θέμα Ξηρού, λέει ότι «σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία ουδέν ευεργέτημα του νόμου, το οποίο ισχύει στις άλλες περιπτώσεις, μπορεί να δίδεται». Τονίζει, μάλιστα, ότι «η μεγαλύτερη εγγύηση ασφάλειας σε

αυτήν τη χώρα είναι οι φιλικές σχέσεις της Ελλάδας με όλους».

Αποτελεί ελληνικό φαινόμενο μετά από κάθε απόδραση κρατουμένου να ανοίγει η μεγάλη συζήτηση περί αλλαγής του νομικού πλαισίου στη χρήση των αδειών. Με βάση τη θητεία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία και, αν ναι, τι κινήσεις έχετε κάνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Προσωπικά πιστεύω ότι σε καταδικασθέντες για τρομοκρατία ουδέν ευεργέτημα του νόμου, το οποίο ισχύει στις άλλες περιπτώσεις, μπορεί να δίδεται. Πρέπει να στείλουμε ένα αποτρεπτικό μήνυμα ότι οι συγκεκριμένες εγκληματικές πράξεις θα παταχθούν. Θεωρώ, δε, ως απαραίτητη την τροποποίηση του άρθρου 173 του ποινικού κώδικα που σήμερα τιμωρεί την απόδραση με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Θεωρώ ότι η ποινή πρέπει να μετατραπεί σε κακουργηματική. Με την έννοια αυτή, όποιος εφεξής επιχειρεί να αποδράσει, θα το σκέφτεται δύο και τρεις φορές περισσότερο, αφού θα υποχρεωθεί να εκτίσει εκ νέου μια κακουργηματική ποινή.

Πώς εκτιμάτε τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, ο οποίος επεσήμανε ότι η Αστυνομία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και έχει οδηγήσει στη Δικαιοσύνη πολλούς τρομοκράτες, εκ των οποίων, όμως, πολλοί είναι ελεύθεροι…

Δεν βλέπω να το λέει με αξιολογική έννοια. Αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα, η δουλειά μας στην κυβέρνηση είναι να εντοπίζουμε τα προβλήματα και να βρίσκουμε λύσεις. Πολύ συχνά στις δηλώσεις των υπουργών ο Τύπος, αλλά και η κοινή γνώμη, διαβάζει περισσότερα απ’ ό,τι αυτές λένε. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι τη δήλωση και δεν βλέπω κανένα πρόβλημα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι ότι ο Νίκος Δένδιας έχει κάνει υποδειγματική δουλειά στον τομέα της Δημόσιας Τάξης και αυτό αναγνωρίζεται από όλους και, κυρίως, από τον απλό πολίτη.

Με την ανάληψη της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της ΕΕ η χώρα μπαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο, υπό την έννοια ότι θα γίνει πόλος έλξης πολλών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Τα μέτρα ασφαλείας θεωρείτε ότι είναι επαρκή;

Θεωρώ ότι γίνεται το καλύτερο δυνατόν. Και δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Βεβαίως, καταλαβαίνετε κι εσείς ότι απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει, γιατί το θέμα της ασφάλειας δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος σε στοχοποιεί, όσα μέτρα και να λάβεις, υπάρχει πάντα αδύναμος κρίκος. Και γι’ αυτόν τον λόγο τα σοβαρότερα προβλήματα ασφάλειας της τελευταίας δεκαετίας αφορούσαν χτυπήματα στις λεγόμενες Μεγάλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα είναι φίλη με όλους και θεωρώ ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη εγγύηση που έχει στον τομέα της ασφάλειας.

Σας κάνω αυτή την ερώτηση γιατί από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης της απόδρασης του Χριστόδουλου Ξηρού κάποιοι έσπευσαν να αποδώσουν πολιτικά κίνητρα, ισχυριζόμενοι ότι, εάν στο επόμενο κρίσιμο εξάμηνο υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα, αυτό θα καταλογιστεί στον συγκεκριμένο τρομοκράτη.

Κοιτάξτε, προσωπική μου άποψη γενικά είναι ότι στην ποινική μεταχείριση της τρομοκρατίας υπήρξαμε επιεικείς. Ομως, για μένα, όπως εξήγησα και πριν, η καλύτερη ασφάλεια απέναντι στην τρομοκρατία -είτε εσωτερική είτε εξωτερική- είναι οι ίδιοι οι πολίτες. Το θέμα δεν είναι ότι κυκλοφορεί ελεύθερος ο Ξηρός -αν κι εγώ πιστεύω ότι έπρεπε να περάσει όλη του τη ζωή κλεισμένος στη φυλακή-, το πρόβλημα είναι ότι οι απόψεις αυτές ακόμα πουλάνε και δεν έχετε παρά να δείτε πόσο «μαλακά» πέφτουν αυτές οι απόψεις εντός, λόγου χάρη, των πανεπιστημίων. Επομένως, η δουλειά που έχουμε να κάνουμε γι’ αυτό το ζήτημα είναι πολύ ευρύτερη και συνολική. Για να μη σας πω ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, όταν κυκλοφορούν πολιτικοί που κλείνουν το μάτι στην κατάσταση αυτή.

Αν η Ελλάδα έχει ξεμπερδέψει με το θέμα της τρομοκρατίας, τότε για ποιον λόγο λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και, μάλιστα, απαγορεύεται το «συναθροίζεσθαι», το οποίο η κυβέρνηση συχνά πυκνά θέτει -έως καταχρηστικά- σε εφαρμογή σε κάθε επίσκεψη ξένου σημαίνοντος αξιωματούχου;

Η αναρχία δεν είναι το ίδιο πράγμα με την τρομοκρατία. Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, όταν κατακάηκε η Αθήνα, δεν ήταν εκδήλωση τρομοκρατίας, αλλά εκδήλωση αναρχίας. Η κοινωνία οφείλει να αμυνθεί και να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η πολιτική βία, είτε επιχειρησιακή είτε ιδεολογική, θα αντιμετωπιστεί από τα αρμόδια όργανα του κράτους με τον τρόπο που της αξίζει και, τελικά, θα ηττηθεί.

Ο δικηγόρος του Χ. Ξηρού έκανε λόγο για «πολιτική απόφαση του κρατουμένου να μην επιστρέψει στις φυλακές». Πώς κρίνετε τη δήλωση αυτήν;

Αν η δήλωσή του έχει το νόημα μεταφοράς των απόψεων του πελάτη του, δεν την αξιολογώ. Αναγνωρίζω το δικαίωμα στον κύριο Ξηρό να πιστεύει και ότι η Βόρειος Κορέα αποτελεί τον παράδεισο επί της Γης, αν θέλει. Τόσα ξέρει τόσα λέει. Αν, όμως, η δήλωση αυτή αξιολογεί ως πολιτική θέση το παραλήρημα Ξηρού, τη βρίσκω τουλάχιστον ατυχή.

ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

The post «Ουδέν ευεργέτημα του νόμου στους τρομοκράτες» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα