Το δίλημμα που θα αναχαιτίσει τη χαλαρή ψήφο

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Με αιχμή ένα ισχυρό δίλημμα στη λογική της σωτηρίας μετά από μακροχρόνιες αιματηρές θυσίες ή την απώλεια των κόπων των Ελλήνων και την πλεύση της χώρας σε αχαρτογράφητα νερά εισέρχεται στο πρώτο προεκλογικό εξάμηνο του νέου έτους η κυβέρνηση Σαμαρά.

Πού ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου

Το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι με την ανοχή, αν όχι τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της, θα κατορθώσει να κεφαλαιοποιήσει τα

μέχρι σήμερα αποτελέσματα της προσπάθειας εξόδου από τη δίνη της ύφεσης και να αποφύγει έναν βαρύ τραυματισμό στις διπλές κάλπες του επόμενου Μαΐου. Η αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κινηθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους και να επεκταθεί σε όλα τα ζητήματα μείζονος σημασίας από την οικονομία έως την τρομοκρατία, ενώ είναι περισσότερο από σαφές ότι ο κ. Σαμαράς θα επιδιώκει με κάθε ευκαιρία να εμφανίζει τον κ. Τσίπρα ως αντιευρωπαϊστή, «αντιδυτικό» και αντινατοϊκό, όπως άλλωστε ήδη έπραξε με αφορμή την απόφαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην παραστεί στην εναρκτήρια εκδήλωση για την ανάληψη των καθηκόντων της ελληνικής προεδρίας. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό «σύστημα» και οι Βρυξέλλες θα σταθούν αλληλέγγυοι στην Αθήνα και θα στηρίξουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρά την αναστάτωση που προκάλεσαν το χτύπημα στη γερμανική πρεσβεία, η απόδραση Ξηρού και ο νέος γύρος επικριτικών για τη χώρα μας δημοσιευμάτων κυρίως του γερμανικού Τύπου, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η κυβέρνηση εισέρχεται στην άτυπη προεκλογική περίοδο που εγκαινιάστηκε με την έναρξη του νέου έτους με καλούς οιωνούς. Εκτιμά, δε, ότι τα διλήμματα που θα τεθούν θα είναι ισχυρά και θα κρίνουν σε σημαντικό βαθμό την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό που έχει εκπονήσει το κυβερνητικό επιτελείο, η Αθήνα ποντάρει σε πέντε σημεία προκειμένου να φτάσει έως τις κάλπες υπό ευνοϊκές συνθήκες. Πρώτα απ’ όλα, στην ολοκλήρωση του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα χωρίς απρόοπτα και δυσάρεστες εκπλήξεις και συγκεκριμένα χωρίς τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και χωρίς ανατροπές στο υφιστάμενο καθεστώς των απολύσεων. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτή η «αναίμακτη» ολοκλήρωση της τελευταίας, πριν από τις διπλές εκλογές, επίσκεψη των εκπροσώπων των δανειστών στη χώρα μας.

Το δεύτερο, στο οποίο ποντάρει πολιτικά η κυβέρνηση, είναι η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, αλλά και η διαμόρφωση προϋποθέσεων για τη σταδιακή επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές από το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η οποία θα έχει διαφανεί από τους πρώτους μήνες του 2014.

Επιπρόσθετα, ο κ. Σαμαράς και οι επιτελείς του επενδύουν στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η άσκηση της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα και στην εξ αυτών ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού. Παρότι άπαντες αναγνωρίζουν ότι ο ευρωπαϊκός ορίζοντας καλύπτεται από τη βαριά σκιά του ευρωσκεπτικισμού, ο πρωθυπουργός ευελπιστεί ότι η προώθηση κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών, οι αλλεπάλληλες επαφές με κορυφαίους παράγοντες της γηραιάς Ηπείρου, αλλά και το «δίλημμα Ευρώπη ή όχι» θα αναχαιτίσουν ένα μεγάλο μέρος της τάσης που καταγράφεται για ψήφο διαμαρτυρίας στην επερχόμενη «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση. Εκτιμά, δε, ότι οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν έμπρακτα την Αθήνα όχι μόνο διότι έχουν συμφωνήσει να το πράξουν, αλλά και γιατί επιθυμούν να εμφανίσουν το πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας ως επιτυχημένο και να μη χρεωθούν μια πιθανή αποτυχία στις παραμονές των ευρωεκλογών. Πέραν αυτών, η ατζέντα της προεδρίας περιλαμβάνει ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το θέμα της Τραπεζικής Ενωσης και συγκεκριμένα η συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών.

Κομβικό σημείο για την αντιστροφή του κλίματος θεωρεί ο κ. Σαμαράς την πιστοποίηση της ύπαρξης πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο. Τότε, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μπορεί να εξασφαλίσει μια ρητή δέσμευση από τους εταίρους ότι θα τηρήσει και η Ευρώπη τη συμφωνία της και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Παρότι οι κυβερνητικοί επιτελείς δεν αποκλείουν η συνολική συζήτηση για το χρέος να ανοίξει επισήμως στην ΕΕ μετά τις ευρωεκλογές –αντιθέτως, το θεωρούν ίσως το πιθανότερο σενάριο-, εκτιμούν ότι η παραμονή του θέματος σε πρώτο πλάνο αποτελεί ένα ισχυρό όπλο στην προεκλογική κυβερνητική φαρέτρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Eurogroup, η συζήτηση για την πέμπτη αξιολόγηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την 1η Απριλίου στην Αθήνα και θα συνεχιστεί στις 5 Μαΐου στις Βρυξέλλες.Το ορόσημο, ωστόσο, για τη συζήτηση επί του ελληνικού χρέους θεωρείται η 19η Ιουνίου, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ μια εβδομάδα αργότερα.

Στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι πιθανότητες ενός πολιτικού ατυχήματος, ιδιαίτερα ενός κοινοβουλευτικού, έχουν ελαχιστοποιηθεί, καθώς δεν υπάρχουν στον ορίζοντα νομοσχέδια που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν εκ νέου την εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία μετρά πλέον 153 βουλευτές. Παρά ταύτα, υπάρχει μια σχετική εγρήγορση, καθώς η περίοδος παραμένει πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά φορτισμένη, ενώ το επόμενο διάστημα θα κριθεί εν πολλοίς η αντοχή της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

The post Το δίλημμα που θα αναχαιτίσει τη χαλαρή ψήφο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα