Επεισόδια στη Βραζιλία

Πλαστικές σφαίρες και πολλά δακρυγόνα χρησιμοποίησαν οι αστυνομικές αρχές στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας Μπραζίλια, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν τουλάχιστον 15.000 ακτήμονες αγρότες, οι οποίοι επιχείρησαν να ρίξουν τα κιγκλιδώματα των αρχών, μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε δημοσιογράφος του γαλλικού Πρακτορείου.

Ειδικότερα, η πορεία διαμαρτυρίας του κινήματος «Αγρότες Χωρίς Γη», με βασικό αίτημα την επιτάχυσνη της αγροτικής μεταρρύθμισης, ξεκίνησε σε αρκετά ήρεμο κλίμα μέχρι την στιγμή που έφτασαν μπροστά στο προεδρικό μέγαρο. Εκεί τα πράγματα οξύνθηκαν, με αποτέλεσμα

την σύγκρουση διαδηλωτών και αστυνομίας, που έκανε χρήση δακρυγόνων αλλά και πλαστικών σφαιρών.

Δύο αγρότες και οκτώ αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από τα επεισόδια, σύμφωνα με δηλώσεις και από τις δύο πλευρές.

«Θέλαμε να συγκεντρωθούμε μπροστά από το Προεδρικό Μέγαρο. Θέλαμε να στήσουμε σκηνές όπως αυτές στον καταυλισμό μας. Όταν η αστυνομία μας είδε να βγάζουμε τον εξοπλισμό από ένα όχημα, μας επιτέθηκε με δακρυγόνα και με όλα τα άλλα» δήλωσε ο εκπρόσωπος των αγροτών.

Η πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ, δεν βρισκόταν στο κτίριο της προεδρίας τη στιγμή των ταραχών, που πάντως γρήγορα τέθηκαν υπό έλεγχο στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών. Μετά τα επεισόδια οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Κοινοβούλιο.

«Δεν υπήρξε απόπειρα εισβολής στο κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των διαδηλωτών, η ασφάλεια του κτιρίου μας συμβούλεψε να αναστείλουμε τις εργασίες», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένα στέλεχος του ανώτατου αυτού δικαστικού θεσμού.

Το κίνημα MST, που κλείνει αυτήν την εβδομάδα 30 χρόνια ύπαρξης, πραγματοποιεί ένα συνέδριο στη Μπραζίλια και καταγγέλλει την «παράλυση» της αγροτικής μεταρρύθμισης.

Ως σήμερα, οι διαδηλώσεις του μελών του κινήματος των ακτημόνων στη Μπραζίλια ήταν πάντοτε ειρηνικές.

The post Επεισόδια στη Βραζιλία appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα