Δημήτρης Mακαλιάς: «Βιώνουμε κρίση αξιών και όχι οικονομική κρίση»

Είναι από τους πιο χαρισματικούς ηθοποιούς της νέας γενιάς. Υποδύεται με άνεση και ευκολία κάθε θεατρικό ή τηλεοπτικό ρόλο, χωρίς να τυποποιείται και να «πέφτει» στην παγίδα της μανιέρας. Το όνομά του έγινε σύντομα γνωστό και ο ίδιος αναγνωρίσιμος, χάρις στο ταλέντο του και μόνο. Η θεατρική του «Κατσαρίδα» και η χιουμοριστική τηλεοπτική του δουλειά «Κάψε το σενάριο» στο MEGA σημείωσαν μεγάλη επιτυχία και παίχτηκαν για δύο συνεχείς σεζόν. Ο Δημήτρης Μακαλιάς «χτίζει»

σε γερά θεμέλια την καριέρα του και βαδίζει με γρήγορους ρυθμούς στην κορυφή!

Συνέντευξη στον Βασίλη Παπαβασιλείου και στην εφημερίδα Karfitsa

Αλήθεια, την περίμενες αυτή την επαγγελματική σου εξέλιξη;

Ομολογώ ότι δεν είχα ποτέ σκεφτεί τι θα μπορούσε να μου φέρει το επαγγελματικό μου μέλλον. Ούτε και μπορώ να φανταστώ τί μου επιφυλάσσει παρακάτω. Δεν είχα φτιάξει ποτέ μια ιδανική εικόνα για το πώς και πού θα ήθελα να δουλεύω μετά από μερικά χρόνια σ’ αυτή τη δουλειά. Μ’ αρέσει να με εκπλήσσω αλλά, και να με εκπλήσσουν.

Θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό ή πιστεύεις ότι όλα οφείλονται στο ταλέντο;

Πιστεύω ακράδαντα στην εργατικότητα και την τύχη. Δεν κατανοώ την έννοια ταλέντο, παρά μόνο ως τάση και ευκολία. Η επιμονή στη δουλειά με πίστη και εργατικότητα μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο μας. Η τύχη, αν έρθει, δίνει την ώθηση για την απογείωση λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα.

Νιώθεις ευνοημένος καλλιτεχνικά;

Νιώθω ιδιαίτερα τυχερός. Οφείλω πολλά στην εμπιστοσύνη αρκετών ανθρώπων που με πιστεύουν και μου δίνουν ευκαιρίες. Από την αρχή της θεατρικής μου καριέρας, υπήρξαν άνθρωποι που με στήριξαν και ελπίζω να μην τους απογοήτευσα. Προσπαθώ μέσα από κάθε μου δουλειά να κερδίζω έναν ακόμα σύμμαχο στον αγώνα μου.

Είναι ζητούμενο για ένα νέο καλλιτέχνη να βρει την υπογραφή του, και πώς το φέρνει;

Δεν ξέρω αν είναι ζητούμενο, είναι όμως θεμιτό. Δεν πιστεύω τόσο στην ανάγκη της υπογραφής, όσο στο προσωπικό ταξίδι που θα μας οδηγήσει αναπόφευκτα εκεί. Ανεξαρτήτως χρόνου και τρόπου, όλοι αποκτούν το δικό τους στίγμα στην καλλιτεχνική τους υπόσταση. Προσωπικά, δεν το αναζητώ αλλά το ακολουθώ…

Ποιοι ρόλοι σε ιντριγκάρουν περισσότερο;

Αυτοί που κρύβουν πολλά και λένε λίγα. Μου έχει λείψει να παίξω κάτι «ήσυχο». Πάντα με ελκύουν ρόλοι διαφορετικοί από αυτούς που παίζω, και όταν τελικά καταπιάνομαι μαζί τους αναζητώ κάτι άλλο!

Είσαι από τους ελάχιστους ηθοποιούς που κάνουν τηλεόραση, το «Κάψε το σενάριο», που παίζεται στο MEGA, γιατί συνεχίζει και δεύτερη χρονιά;

Το «Κάψε το σενάριο» με πολλούς θαυμαστές αλλά και πολλούς επικριτές, πιστεύω ότι παραμένει ό,τι πιο φρέσκο και διαφορετικό έχει να προτείνει η ελληνική τηλεόραση σήμερα. Έχει ταχύτητα, έχει νεανικότητα, έχει λάθη, έχει αυθορμητισμό, έχει «αληθινούς» ανθρώπους, έχει άμεση επαφή με τον κόσμο. Είναι ένα υπέροχο αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι, μια τηλεοπτική φάρσα χωρίς όρια. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τι σε τρομάζει κυρίως στη σημερινή εποχή;

Η έλλειψη ήθους και αξιοπρέπειας. Νιώθω ότι έχουμε κρίση αξιών και όχι οικονομική κρίση. Με φοβίζουν οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους. Τα ψέματα και το θράσος τους, που πια έχουν τα κότσια να το κάνουν κοιτώντας σε στα μάτια.

Λένε ότι η νέα γενιά των ηθοποιών δε διακρίνεται και πολύ για τη σεμνότητά της και έχει ύφος και έπαρση. Συμφωνείς με την άποψη αυτή;

Ακριβώς το αντίθετο θεωρώ ότι συμβαίνει. Είμαστε μια γενιά που παλεύει για την επιβίωση και ο λόγος που μπορεί κανείς πια να ασχοληθεί με την τέχνη σίγουρα δεν είναι ούτε για τη δόξα ούτε για τα χρήματα. Νομίζω ότι οι νέοι ηθοποιοί είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι από ποτέ. Οι εποχές που γινόταν κανείς κάποιος από το τίποτα έχουν παρέλθει.

Ποιο είναι το όνειρό σου για το μέλλον;

Να είμαι υγιής και ευτυχισμένος με τους δικούς μου ανθρώπους. Και αυτή η χώρα να σταθεί στο ύψος που της αξίζει.

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Προς το παρόν προετοιμάζουμε μια μικρή θεατρική περιοδεία του «Κάψε το σενάριο» σε επιλεγμένες πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μετά το πρόγραμμα έχει διακοπές και σκέψη για τα σχέδια του χειμώνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα