Δήμαρχοι σε νευρική κρίση

Αναβρασμός επικρατεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για το θέμα της κινητικότητας, ενώ έχει δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση από δήμους και συνδικάτα. Παρά τις αντιδράσεις, το πολυνομοσχέδιο έλαβε θετική ψήφο επί της αρχής από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, καθώς το υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ το καταψήφισαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, καθώς και της ΔΗΜΑΡ.
Με το «λουκέτο» ως βασική πρόταση προσήλθαν στη συνεδρίαση της

Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) οι δήμαρχοι όλης της Ελλάδας, όμως, τα όργανα είχαν αρχίσει νωρίτερα με την παραίτηση του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου της Ηγουμενίτσας, την Πέμπτη.
Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, απέδωσε στην κυβέρνηση απρονοησία και προχειρότητα, ενώ κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αποφασίστηκε να κλείσουν οι υπηρεσίες του δήμου τις ημέρες συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ζητείται η άμεση ανάκληση των «απαράδεκτων άρθρων» -όπως χαρακτηρίζονται- που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο και αφορούν τη διαθεσιμότητα στην Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης έχει απειλήσει πως θα κλείσει τον δήμο και θα ζητήσει δημιουργία διοίκησης από το Πρωτοδικείο.

Στη Μακεδονία
Με σκληρή πρόταση για υποβολή ομαδικών παραιτήσεων, εφόσον δεν αποσυρθεί άμεσα το πολυνομοσχέδιο, κατέβηκαν στη συνέλευση της ΚΕΔΕ και οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη συνεδρίασή τους την Πέμπτη αποφάσισαν να εισηγηθούν, επίσης, την άμεση κατάργηση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, το συνολικό κλείσιμο των δήμων όλης της χώρας για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη και την παραίτηση όλων των δημάρχων, αν δεν εισακουστούν.
Ακόμα και δήμαρχοι που είναι ενεργά στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν με σκληρό τρόπο εναντίον των δύο κομμάτων της κυβέρνησης, τα οποία χαρακτήρισαν υπεύθυνα για την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Υπέρ της αναστολής λειτουργίας των δήμων μέχρι τις 16 Ιουλίου τάχθηκε με ομόφωνο ψήφισμά της και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας πως η Αυτοδιοίκηση ποτέ δεν αρνήθηκε την αξιολόγηση των δομών των δήμων ή την κινητικότητα, αλλά διαφωνεί με τη λήψη οριζόντιων μέτρων χωρίς προγραμματισμό.
«Κάθε αυθαίρετο, πρόχειρο και οριζόντιο μέτρο που διαλύει τις υπηρεσίες των δήμων, που εμποδίζει την εξυπηρέτηση των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους δήμους, θα μας βρει αποφασιστικά αντίθετους», δηλώνει και η Περιφερειακή Eνωση Ηπείρου.

Στα νησιά
Για καίριο πλήγμα στην τοπική αυτονομία και υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κάνει λόγο και το ψήφισμα Περιφερειακής Ενωσης Κρήτης, με το οποίο ζητείται επίσης απόσυρση του πολυνομοσχεδίου. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από νησιωτικούς δήμους, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος Σαντορίνης που δηλώνει πως είναι καλύτερα να παραδώσουν τα κλειδιά, εάν ψηφιστούν οι διατάξεις.
Προκλητική ήταν η παρέμβαση του δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσου, που μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο είπε «όποιος έχει αρχ….α να παραιτηθεί». Η φράση του προκάλεσε την αντίδραση της αντιδημάρχου που του ζήτησε να ανακαλέσει «γιατί προσβάλλει εμάς τις λίγες γυναίκες δημάρχους». Πάντως, ο Βουνάτσος δεν ανακάλεσε και έθεσε στη διάθεση της ΚΕΔΕ την παραίτησή του.
Στο μεταξύ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ και δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ υπενθυμίζεται πως την Τρίτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία.

Keywords
Τυχαία Θέματα