Σαν… τουρίστες στην Αθήνα

Ρεπορτάζ: Εύη Κολιού

Η Αθήνα είναι μία από τις πιο όμορφες, αλλά και πιο αντιφατικές πόλεις. Οι τουρίστες καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα για να απολαύσουν τον ήλιο, τις παράλιες και τους μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, τη γαστρονομία και τη νυχτερινή της διασκέδαση. Από την άλλη, η ακόμα καλύτερη εικόνα που θα μπορούσε να έχει στραπατσάρεται από τις φασαρίες και το χάος που προκαλούν τα επεισόδια στο Κέντρο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τη γενικότερη κρίση στην Ευρώπη, η τουριστική κίνηση στην

Ελλάδα καταγράφει αύξηση. Ειδικότερα, από τη Γερμανία καταγράφεται αύξηση κρατήσεων κατά 10%, στην Αυστρία η αύξηση κυμαίνεται στο 33%, ενώ από την Πολωνία οι προκρατήσεις σε σχέση με πέρσι έχουν αυξηθεί κατά 39%. Παράλληλα, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, στο πλαίσιο δημιουργίας της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» δήλωσε ότι «η Αθήνα έχει την ανάγκη μιας νέας θετικής εικόνας για την πόλη, που θα είναι βολική, σύγχρονη, ασφαλής και φιλόξενη για εκατομμύρια τουρίστες».

«Βαριά» κληρονομιά
Στο κέντρο της Αθήνας χτυπά η καρδιά του πολιτισμού με μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους που πρέπει να γνωρίσει κάθε επισκέπτης. Καταφθάνοντας στην πρωτεύουσα, ο τουρίστας έχει την ευκαιρία να μάθει για την ιστορία της αρχαίας Ελλάδας και να γνωρίσει από κοντά τα επιτεύγματα των περασμένων αιώνων. Η ελληνική πρωτεύουσα προσφέρει γνώση, θέαμα, αλλά και όμορφους φυσικούς χώρους. Στον βράχο της Ακρόπολης, στο πιο ψηλό σημείο και στο κέντρο της σύγχρονης πόλης δεσπόζει το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά.
Εκτός από το Μουσείο της Ακρόπολης, ανάμεσα στα αξιοθέατα που έχει να απολαύσει εκεί ο τουρίστας είναι οι τρεις σημαντικότεροι ναοί που χτίστηκαν στην Ακρόπολη κατά τους κλασικούς χρόνους, ο Παρθενώνας, το Ερεχθείο και ο Ναός της Νίκης, αλλά και οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς, ο λόφος του Φιλοπάππου, ο Αρειος Πάγος.

Η πιο όμορφη γειτονιά
Πρόκειται για την πιο παλιά συνοικία της Αθήνας. Λιτή, με μικρά σοκάκια, αυλές σπιτιών και μία αίσθηση ότι βρισκόμαστε σε χωριό. Η Πλάκα χαρακτηρίζεται από μνημεία όλων των εποχών που δείχνουν ότι εδώ χτυπάει η καρδιά της πόλης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Πολλές μικρές εκκλησίες, αλλά και ένα τζαμί, ένα χαμάμ και το πρώτο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, χωρίς να λείπει και η ρωμαϊκή αγορά, συνθέτουν το πολιτιστικό μωσαϊκό της πόλης.
Μετά την περιήγηση στα στενά της, ενδείκνυται ένα ποτήρι κρασί σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια που υπάρχουν τριγύρω. Ο ελληνικός καφές στα παραδοσιακά καφενεία που υπάρχουν εκεί έχει την τιμητική του. Μυρωδιές από τον ψημένο καφέ στη χόβολη και λουκούμια για συνοδεία με θέα την Ακρόπολη.

Το κλασικό Μοναστηράκι
Πρόκειται για μια συνοικία της Αθήνας γύρω από την πλατεία Μοναστηριού. Εκεί, πληθώρα καταστημάτων γεμίζουν το μάτι του τουρίστα. Πρόκειται για μια αγορά που τα έχει όλα. Από ρούχα, παπούτσια, τσάντες μέχρι έπιπλα και διακοσμητικά. Μία από τις μεγάλες χαρές του κάθε τουρίστα είναι τέτοιου είδους αγορές στις οποίες δεν θα κουραστούν, αλλά και δεν θα χαθούν μέσα στην άγνωστη πόλη.
Ωστόσο, η κίνηση των τουριστικών μαγαζιών έχει πέσει τα τελευταία χρόνια. Οι τσέπες των τουριστών φαίνεται ότι είναι όλο και πιο άδειες κάθε χρόνο και προτιμούν να είναι κάπως φειδωλοί στις αγορές τους ειδικά σε αντικείμενα που μπορεί να μην τους φανούν χρήσιμα. «Απλά περνάνε και κοιτάνε, δεν αγοράζουν ούτε αγαλματάκια, ούτε αναμνηστικά από την Ελλάδα», μας ανέφερε ο κ. Γιώργος, ιδιοκτήτης καταστήματος με τουριστικά είδη στο Μοναστηράκι εδώ και δέκα χρόνια.
«Το πολύ πολύ να πάρουν καμιά μπλούζα που γράφει πάνω Greece», πρόσθεσε. Το χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι ότι παραμένουν ανοιχτά όλη τη μέρα. Ο τουρίστας μπορεί να περάσει πάνω από τρεις φορές από το ίδιο μαγαζί. «Τις περισσότερες φορές κάνουν μια βόλτα να δουν το γενικό κλίμα και μετά καταλήγουν σε αυτό που θεωρούν ότι το βρήκαν πιο οικονομικό», μας είπε.
Ανάμεσα στα αξιοθέατα που βρίσκονται στο Μοναστηράκι είναι η πρώην καθολική εκκλησία. Επίσης, εκεί βρίσκεται και το τζαμί που χτίστηκε από τον Τούρκο βοεβόδα Τζισταράκη το 1759 και που σήμερα στεγάζεται συλλογή κεραμικών.
Και, φυσικά, κοντά στην πλατεία βρίσκεται και το παζάρι “Γιουσουρούμ”, το οποίο παλιότερα ήταν γνωστό για τα παλαιοπωλεία. Σήμερα οι παλιατζήδες εξακολουθούν να είναι αρκετοί, αν και τα περισσότερα καταστήματα πουλάνε καινούργια προϊόντα, ως επί το πλείστον με τουριστικά είδη και ρούχα.

Βαρβάκειος Αγορά: Μία ιστορία 150 χρόνων

Ενα μέρος όπου θα βρει κανείς τον παραδοσιακό Ελληνα να φωνάζει για να πουλήσει την πραμάτεια του είναι η Βαρβάκειος Αγορά. Αν και δεν μπορεί να θεωρηθεί κατεξοχήν τουριστικός προορισμός ειδικά για τους κατοίκους της Αθήνας που την έχουν συνδέσει με το χάος και την κίνηση, για έναν τουρίστα μπορεί να αποτελέσει μια μοναδική και ξεχωριστή εμπειρία. Η Βαρβάκειος Αγορά κουβαλά πάνω της όλη τη φιλοσοφία του Ελληνα.
Η ιστορία της χρονολογείται από το 1886, όποτε και ολοκληρώθηκε η Νέα Αγορά και παραδόθηκε στην πόλη. Σήμερα μπορεί να βρει κανείς εκεί ό,τι επιθυμεί για το τραπέζι του. Κρέατα κάθε λογής, ψάρια, φρούτα και λαχανικά, μπαχάρια και ξερούς καρπούς από κάθε γωνιά της Ελλάδας σε κάθε δυνατή ποικιλία και τιμή.
Το αλισβερίσι με τους εμπόρους είναι γοητευτικότατο για τους επισκέπτες και απολύτως ενημερωτικό. Το 85% των πελατών είναι τακτικοί, έχουν κάνει πια τις γνωριμίες τους, έχουν τους σταθερούς πάγκους που ψωνίζουν και γνωρίζουν πότε θα φέρει κάθε πωλητής το πιο εκλεκτό προϊόν του.

Νυχτερινή διασκέδαση

Το γνωστό Athens by night παίρνει σάρκα και οστά εδώ και πολλά χρόνια σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη της Αθήνας: στην Πλατεία Καρύτση. Αποτελεί προσβάσιμο μέρος για έναν τουρίστα που μένει στο Κέντρο και δεν θέλει να απομακρυνθεί. Ωστόσο, η Καρύτση εδώ και χρόνια συνεχίζει απτόητη την κυριαρχία της στη νυχτερινή ζωή της πόλης, ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα πιο ψηλά.
Από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 η γειτονιά της Καρύτση μετράει κάθε μέρα όλο και περισσότερους επισκέπτες. Με «πρωτομάστορα» το κλασικό πια μικροσκοπικό «Toy», με τα jazzy ακούσματα και τις μυρωδάτες ποικιλίες καφέ, σήμερα η πιάτσα μετρά δεκάδες μικρούτσικα μπαράκια, με ιδιαίτερο στιλ και άποψη το καθένα, που συνεχίζουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των Αθηναίων και των ξένων σε μία περιοχή που δεν ησυχάζει ποτέ.

Η άλλη όψη: ταλαιπωρία και χάος στο κέντρο της Αθήνας

Κάτω από το ιστορικό κέντρο και την ομορφιά του αρχαίου πολιτισμού υπάρχει η πραγματικότητα που παιδεύει μαζί με τους κατοίκους και τους τουρίστες. Η πόλη είναι ζωντανός οργανισμός, δεν σταματάει ποτέ. Στο κέντρο της Αθήνας κάθε μέρα διαδραματίζεται και ένα γεγονός.
Οι πορείες και οι συγκεντρώσεις ομάδων που αντιδρούν για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους, αλλά και τις αποφάσεις που είναι πρόθυμη να πάρει η κυβέρνηση αποτελούν πλέον μέρος της καθημερινότητας των κατοίκων. Αυτή την εικόνα αντικρίζουν και οι τουρίστες, όπως είναι φυσικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ειδήσεις για τα επεισόδια στην Ελλάδα βρίσκονται στη δεύτερη θέση στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Σίγουρα δεν είναι αυτή η εικόνα που πρέπει να έχει η χώρα προς τα έξω, αλλά η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Οι τουρίστες έρχονται αντιμέτωποι με τα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν το Κέντρο και να μένει έρημο.
Εκτός των άλλων, οι φασαρίες, το κλείσιμο των δρόμων και το κυκλοφοριακό κομφούζιο, που επικρατεί κάθε φορά που πραγματοποιείται μία συγκέντρωση, ζημιώνουν τις επιχειρήσεις γύρω από το Κέντρο. «Αν και αυτήν τη στιγμή είμαστε κλεισμένοι για τον Αύγουστο, παλαιότερα με τις μεγάλες φασαρίες στην Αθήνα, είχαμε πολλές ακυρώσεις κρατήσεων, γιατί μας έλεγαν ότι φοβούνται να μείνουν στο Κέντρο», μας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκος Μάνου, υπεύθυνος ξενοδοχείου στην Ομόνοια.

Πέντε παραλίες «διαμάντια» χωρίς είσοδο!

Το μπάνιο στη θάλασσα δεν είναι απαραίτητα ευχάριστο, παρά μόνο αν συνοδεύεται από τις ανέσεις των οργανωμένων πλαζ. Χωρίς είσοδο, αλλά με στοιχειώδεις υποδομές, οι παρακάτω παραλίες προσφέρουν ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης σε όσους τις επισκεφθούν…
ΒΟΤΣΑΛΑΚΙΑ ΚΑΣΤΕΛΛΑΣ
Είναι μια από τις αγαπημένες παραλίες των κατοίκων του Πειραιά, αφού βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια της πόλης. Η παραλία βρίσκεται μεταξύ των λιμανιών της Ζέας και της Καστέλλας.
ΓΛΥΦΑΔΑ
Αν και βρίσκεται σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα προάστια της Αθήνας, η παραλία μοιάζει σχετικά ερημική σε σύγκριση με άλλες που βρίσκονται μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά.
ΚΑΒΟΥΡΙ
Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Αττικής, με θαυμάσια θέα στα νότια προάστια. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα βρίσκεται και μια δεύτερη ελεύθερη πλαζ, το Μεγάλο Καβούρι.
ΓΑΛΑΖΙΑ ΑΚΤΗ
Στο 37ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σουνίου βρίσκεται μια μικρή, αλλά πολύ γοητευτική παραλία με ψιλή άμμο. Στη Γαλάζια Ακτή δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερες υποδομές για τους επισκέπτες, αλλά σε μικρή απόσταση υπάρχουν καταστήματα με όλα τα απαραίτητα.
ΣΧΟΙΝΙΑΣ
Η παραλία του Σχοινιά είναι ίσως η μεγαλύτερη της Αττικής. Στο μεγαλύτερο μέρος της είναι σε μεγάλο βαθμό οργανωμένη. Οποιος, όμως, έχει την υπομονή να οδηγήσει λίγο περισσότερο για να φτάσει στο τέρμα της παραλίας θα αποζημιωθεί με το παραπάνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα