«Ροντέο» έκανε τον διαγωνισμό η τρόικα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όταν βάζει το «χεράκι» της η τρόικα στο τραπεζικό σύστημα έχει τη «μαγική» ικανότητα να το κάνει «ροντέο». Ο διαγωνισμός για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έχει όλα τα συστατικά στοιχεία ενός θρίλερ… με γνωστό τέλος. Ανατροπές με έξωθεν παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής, απειλές για παραιτήσεις πίσω από τις κλειστές πόρτες, σύγκρουση συμφερόντων, «υπόγειες»

διεργασίες, αλλά με προδιαγεγραμμένο φινάλε.
Ο διαγωνισμός πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου έχει εξελιχθεί σε παράσταση για έναν ρόλο, προκαλώντας ισχυρούς τριγμούς στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ πυροδοτεί «υπόγειες» διεργασίες που δεν αποκλείεται να πάρουν μελλοντικά τη μορφή ενός τραπεζικού πολέμου. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι «συστημικές» τράπεζες κατέθεσαν σοβαρές προσφορές για το ΤΤ, όμως… άλλες οι βουλές της τρόικας.
Η πίεση των πιστωτών να προταχθούν κριτήρια συστημικής ευστάθειας, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο οδεύει στην «αγκαλιά» της Eurobank, αποδείχθηκε τελικά ισχυρότερη από ό,τι είχε υπολογίσει «κομμάτι» του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Μάλιστα, η απαίτηση αυτή εκδηλώθηκε στο «παρά πέντε» του διαγωνισμού, κάτι ανάλογο με αυτό που συνέβη στην περίπτωση της συγχώνευσης Εθνικής – Eurobank, χωρίς να έχει προηγηθεί η διαμόρφωση στρατηγικής για την επόμενη μέρα του τραπεζικού συστήματος και με μάλλον «άτσαλο» τρόπο, καθώς αυτό που ειπώθηκε είναι ότι ουσιαστικά οι προσφορές για την αγορά του ΤΤ αξιοποιούν χρήματα του… πωλητή ΤΧΣ.

Παρέμβαση ΕΚΤ
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με επιστολή της στο ΤΧΣ, υπενθύμισε ότι δεν μπορεί να είναι προτιμητέες, έναντι άλλων, προσφορές με μετρητά από τράπεζες που έχουν μεγάλη ακόμη εξάρτηση χρηματοδότησης από τον ELA και την ΕΚΤ. Με βάση την παραπάνω επιστολή, η Goldman Sachs φέρεται να έστειλε διευκρινίσεις, τα ξημερώματα της Τρίτης, στις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Τόσο η σύσταση της ΕΚΤ όσο και οι διευκρινίσεις της Goldman Sachs, που ενεργεί ως σύμβουλος πώλησης του ΤΧΣ, δεν έπιασαν τόπο, είτε γιατί κάποιες τράπεζες πληρούν τους όρους (Πειραιώς) είτε γιατί κρίθηκε ότι το σχέδιο σύμβασης που είχαν στα χέρια τους δεν περιελάμβανε ανάλογους περιορισμούς (Alpha, Εθνική).
Ομως, το Ταμείο βρέθηκε ξαφνικά να πρέπει να ολοκληρώσει έναν διαγωνισμό με κριτήρια εντελώς διαφορετικά από αυτά που είχε γνωστοποιήσει αρχικά, με τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά να προδιαγράφουν το… φινάλε. Και, επιπλέον, η διοίκηση έπρεπε να αντιμετωπίσει τις τυχόν νομικές συνέπειες.

Η εισήγηση
Για να αποσοβήσει τους παραπάνω κινδύνους, έστω και στο παρά πέντε, η διμελής πλέον (λόγω της προηγηθείσας παραίτησης του Μάριου Κολλιόπουλου) Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ ομόφωνα εισηγήθηκε στο Γενικό Συμβούλιο την ακύρωση του διαγωνισμού, δύο ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας, αλλά και τη σύγκληση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας, προκειμένου να αποφασιστεί από αυτό η απόκτηση του Ταμιευτηρίου από τη Eurobank.
Εισήγηση που απορρίφθηκε επίσης ομόφωνα από το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου, το οποίο αποφάσισε ο διαγωνισμός να συνεχιστεί κανονικά και, αφού αξιολογηθούν οι προσφορές, να συνεδριάσει εκ νέου, ώστε να αποφασίσει τον πλειοδότη.
Κάπου εκεί ήταν που κυκλοφόρησαν έντονα οι φήμες στα δημοσιογραφικά γραφεία για παραίτηση της διευθύνουσας συμβούλου του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακκελαρίου, διαψεύστηκαν αρμοδίως, είναι προφανές ότι οι εξελίξεις αυτές φέρνουν θεσμικό θέμα λειτουργίας του Ταμείου.
Είναι χαρακτηριστικό, πάντως, ότι κύκλοι της Alpha και της Εθνικής επαναλαμβάνουν ότι δεν υπήρχε λόγος να διενεργηθεί ο διαγωνισμός, εφόσον αποφασιστεί τελικώς, υπό την πίεση της τρόικας, να προταχθούν λόγοι συστημικής ευστάθειας και, επομένως, να δοθεί το Τ.Τ. στη Eurobank.
Σε κάθε περίπτωση οι προσφορές που κατατέθηκαν από Alpha, Εθνική, Πειραιώς και με μετρητά είναι σοβαρότατες, τόσο ώστε ο πήχης για το Τ.Τ. να ανεβαίνει πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ, εάν τελικώς συνυπολογιστούν. Λίγες ώρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, πάντως, η διοίκηση του Ταμείου φέρεται να ενημέρωσε τις διοικήσεις των ενδιαφερομένων ότι δέχεται προσφορές μόνον σε… μετοχές.
Ετσι, στον αντίποδα, η Eurobank κατέθεσε προσφορά μόνο με ανταλλαγή «χαρτιών» και είναι το φαβορί αν επιλεγούν, όπως θέλει η τρόικα, ως βασικά κριτήρια οι συνέργειες και η συστημική σταθερότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα