Διαπραγμάτευση Κύπρου με Total για φυσικό το αέριο

Με αξιωματούχος της Γαλλικής Total θα έχει σήμερα ο κύπριος υπουργός Εμπορίου Νεοκλής Συλικιώτης, με σκοπό να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της συμφωνίας για την έναρξη ερευνών για φυσικό αέριο σε ένα από τα τεμάχια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το συμβόλαιο της κοινοπραξίας της ιταλικής ΕΝΙ με τη νοτιοκορεατική Cogas για την έναρξη γεωτρήσεων σε δύο άλλα τεμάχια.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κυπριακή οικονομία θα βγει από

την ύφεση μετά την έναρξη, εντός δύο ετών, των τεράστιων έργων υποδομής για το φυσικό αέριο, που ανέρχεται στο ύψος των 10 δισ. ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι της επιδίωξης για επείγουσα υπογραφή των συμβολαίων με τις δυο κοινοπραξίες. Ο πρώτος προκύπτει από την ανάγκη να σταλεί ισχυρό μήνυμα για την κυπριακή οικονομία από τη συνεργασία με κολοσσούς και ο δεύτερος αφορά στην ταχεία ολοκλήρωση των διαδικασιών, ώστε να αρχίσει το συντομότερο η κατασκευή των υποδομών.

Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία η Κρατική Εταιρεία Υδρογονανθράκων θα στηρίξει όλες τις διαδικασίες για να προσελκύσει επενδυτές, είπε ο κ. Συλικιώτης.

Βάσει χρονοδιαγραμμάτων, εντός του 2013 πρέπει να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική προετοιμασία και τη διετία 2014-2015 να καταρτιστούν οι μελέτες και να επιλεγεί στρατηγικός επενδυτής.

Σχετικά άρθρα:

Προς ανακεφαλαιοποίηση κυπριακές τράπεζεςΒαθύτερα στην οικονομική ύφεση και η Κύπρος
Keywords
Τυχαία Θέματα