Ιαπωνία: Επιστροφή στην εξουσία για τους συντηρητικούς

Μετά από διακοπή τριών ετών, οι συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία καθώς το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα «LDP» κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιαπωνία. Πρωταρχικός τους στόχος είναι να αναζωογονήσουν την οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε ύφεση και να αντισταθούν διπλωματικά στην

ακμάζουσα πολιτική της Κίνας.

Οι Ιάπωνες, επέλεξαν το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα και ως πιθανό μελλοντικό πρωθυπουργό, τον ένθερμο εθνικιστή Σίνζο Άμπε, εμφανώς απογοητευμένοι από τα τρία χρόνια στην εξουσία της κεντροαριστεράς. Ο 58χρονος Άμπε, παραιτήθηκε από την εξουσία το 2007 επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ύστερα από έναν χρόνο παραμονής στο «τιμόνι» της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Σύμφωνα με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση NHK, το LDP κέρδισε τουλάχιστον 293 έδρες επί συνόλου 480 και σε συνεργασία μάλιστα με τον κεντρώο σύμμαχο του, Νέο Κομέϊτο, ελέγχουν την πλειοψηφία των δύο τρίτων (320 έδρες) του ιαπωνικού κοινοβουλίου. Αυτό θα διευκολύνει το έργο της μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού σε μια Γερουσία χωρίς σαφή πλειοψηφία.

Ο Άμπε γνωστός ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής επικράτησε, καθώς το εκλογικό σώμα της Ιαπωνίας, εμφανίζεται κουρασμένο από τη χρόνια πολιτική αστάθεια (έξι πρωθυπουργοί σε έξι χρόνια). Αυτή η έλλειψη ενθουσιασμού αντανακλάται από το πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής 59,52%, που είναι σχεδόν 10 μονάδες λιγότερο από ότι πριν από τρία χρόνια, σύμφωνα με μια προκαταρκτική εκτίμηση.

Στη συνέχεια ο Σίνζο Άμπε ως επικεφαλής του συντηρητικού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LPD), δήλωσε πως το κόμμα του έχει «βαριά ευθύνη» προς τους ψηφοφόρους μετά την συντριπτική του νίκη στις βουλευτικές εκλογές στην Ιαπωνία. Το LPD κέρδισε περισσότερες έδρες από αυτό που περίμενε με αποτέλεσμα «οι υποχρεώσεις του απέναντι στον ιαπωνικό λαό να είναι μεγαλύτερες» όπως δήλωσε ο ίδιος.

Τα δύο κόμματα αναμένεται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού. Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αμπε αναφέρθηκε και στα νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί η Κίνα και τόνισε ότι «η ιαπωνική κυριαρχία στα νησιά αυτά δεν είναι διαπραγματεύσιμη». «Τα νησιά Σενκάκου αποτελούν ακέραιο τμήμα των ιαπωνικών εδαφών. Η Ιαπωνία έχει τον έλεγχο των νησιών, σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους. Δεν είναι διαπραγματεύσιμα», επεσήμανε.

Keywords
Τυχαία Θέματα