Χτύπησαν οι γνωστοί – άγνωστοι

Του Δ. ΚΕΜΠΕ

Μπορεί η καμπύλη της ελληνικής οικονομίας να βρίσκεται στο έσχατο σημείο και από δω και πέρα να διαγράφονται θετικές εξελίξεις για την αναστροφή του κλίματος. Μπορεί ο πρωθυπουργός να υπογράφει τη μία μετά την άλλη τις σημαντικές συμφωνίες για άμεσες επενδύσεις πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα, όπως της Phillip Morris που θα αγοράζει για την επόμενη τριετία το 50% των ελληνικών καπνών και της Cosco με τη Hewlett Packard

που από την Παρασκευή συνέδεσαν σιδηροδρομικά το λιμάνι του Πειραιά με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Την ίδια ώρα, όμως, οι γνωστοί – άγνωστοι των Βρυξελλών και της Αμερικής καλλιεργούν νέα τρομοσενάρια εξόδου από το ευρώ, ενώ η κοινοτική επίτροπος, Μ. Δαμανάκη, παρεμβαίνει ανεξήγητα εκ νέου στην εγχώρια επικαιρότητα, επαναφέροντας θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού. Η ίδια, τον Μάιο του 2011 κι ενώ παιζόταν η εκταμίευση της τέταρτης δόσης, είχε δηλώσει ότι «το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται στο τραπέζι», προκαλώντας σφοδρότατες αναταραχές που είχαν ως αποτέλεσμα τον ανασχηματισμό του Ιουνίου και το haircut του Ιουλίου! Όπως και τότε, έτσι και τώρα βρήκε άξιους… ανώνυμους συμπαραστάτες από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι παράλληλα άνοιξαν θέμα απολύσεων στο Δημόσιο. Χρειάστηκε η παρέμβαση Σαμαρά για να διαψευστούν οι φήμες και να σταματήσουν οι «διαδρομίστικες κουβέντες», όμως, η ένταση δεν κόπασε, καθώς την ίδια ώρα (τυχαία, άραγε;) στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Citigroup προέβλεπε την έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει»
Οι αναλυτές της Citigroup εκτιμούν στην τελευταία τους έκθεση ότι η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει. Η Ελλάδα μάλλον θα αποχωρήσει από το ευρώ την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου του 2014 είναι μια τεχνική υπόθεση για να επιτρέψει την κατασκευή των οικονομικών μεγεθών και όχι μια πρόβλεψη, εξηγεί η ομάδα οικονομικής ανάλυσης της Citi.
Η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, μέσω της διάβρωσης της εσωτερικής πολιτικής υποστήριξης για τη λιτότητα. Οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία δεν διαφοροποιούνται αισθητά από τον προηγούμενο μήνα, αν και μειώνει την ύφεση για φέτος στο 6,3% από 6,5% έναν μήνα πριν και εκτιμά ότι το 2017 θα έχουμε εκ νέου αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέος.
Για τις άλλες χώρες της περιφέρειας, με εξαίρεση την Ιρλανδία για την οποία βελτιώνεται το Outlook, η Citi εκτιμά ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και επισημαίνει ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία θα προβούν σε αναδιάρθρωση στο χρέος τους το 2015.
Για την Κύπρο, το restructure στο χρέος θα είναι πολύ πιο σύντομο, ενώ για το Ηνωμένο Βασίλειο η Citi προβλέπει και άλλες αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής της ικανότητας μετά τη Moody’s. Η Ιρλανδία θα επανέλθει φέτος στις επενδυτικές βαθμίδες των οίκων, ενώ η Ολλανδία θα τεθεί υπό αρνητικό outlook, συνεχίζει η Citi Research Economics.

Σενάρια (και) για λιρέτα!

Το παιχνίδι που παίζεται στον ευρωπαϊκό νότο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές συμφωνίες, να εκπληρώνει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της απέναντι στην τρόικα και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Και τούτο γιατί υπάρχει μεγάλη πολιτική ανασφάλεια στην Ιταλία μετά τις εκλογές, με αποτέλεσμα ορισμένοι παράγοντες της Γερμανίας να κάνουν λόγο ακόμη και για επιστροφή της Ιταλίας στη λιρέτα! Η πρώτη «πρόταση» για έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ ήρθε την Παρασκευή από τον Γερμανό βουλευτή της συμπολίτευσης Κλάους Πέτερ Βιλς, που υποστήριξε σε εφημερίδα ότι «εάν η χώρα δεν μπορέσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που μόνη της ανέβαλε, θα έπρεπε να την αφήσουμε να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».
Ο Βιλς, βουλευτής με το CDU, είπε: «Εάν δεν γίνει δυνατό να πειστεί η πλειονότητα του λαού μίας χώρας να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, που μόνη της ανέλαβε για τη λειτουργία του κοινού νομίσματος, δεν ωφελεί να ζητούμε από έξω νέες εκλογές, αλλά θα έπρεπε να την αφήσουμε να επιστρέψει σε δικό της νόμισμα».
Το Βερολίνο, όπως και οι Βρυξέλλες, επαναλαμβάνουν ως επιτακτική την ανάγκη σχηματισμού κυβέρνησης στη Ρώμη που θα κινηθεί στην οδό της δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά απέχουν, φυσικά, από «εκτιμήσεις» ή «προτάσεις» όπως η παραπάνω. Η ουσία είναι ότι η Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις, καθώς πίστευε ότι ο Μπερλουσκόνι έχει τελειώσει πολιτικά, ενώ τώρα τον βρίσκει ξανά μπροστά της και μάλιστα περισσότερο απειλητικό από ό,τι στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα