Εντολή της τρόικας να ελεγχθούν όλα τα δάνεια σε κανάλια και εφημερίδες

Η κατεπείγουσα έρευνα για το δανεισμό του MEGA που διέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, αναθέτοντας ....προκαταρκτική εξέταση στον στενό του συνεργάτη, εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη είναι μόνο η αρχή σχετικά με το τι θα ακολουθήσει για τα δάνεια στις επιχειρήσεις του τύπου.
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από σχετικά δημοσιεύματα, αλλά και καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για το δάνειο που ανακοίνωσε ότι πήρε η Τηλέτυπος Α.Ε.

Ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών
εισαγγελέων και θα κληθούν άμεσα να καταθέσουν μάρτυρες, τόσο από το MEGA, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόφαση έχει ληφθεί και ο Πρωθυπουργός έδωσε το πράσινο φως να ελεγχθούν-ανεξάρτητα από την έρευνα της δικαιοσύνης- από τις εποπτικές αρχές οι χρηματοδοτήσεις όλων των επιχειρήσεων ενημέρωσης, έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου.
Επίσης ανεξάρτητα από τη δικαιοσύνη στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται τα υψηλά δάνεια που δόθηκαν σε εκδοτικές - τηλεοπτικές εταιρείες, οι ροές χρηματοδότησης αλλά και που πήγαν αυτά τα χρήματα.

Παράλληλα έλεγχοι διενεργούνται και από τους επιτρόπους των τραπεζών που έχουν στα χέρια τους φακέλους των εκδοτικών συγκροτημάτων με τις παλιές αμαρτίες τους την περίοδο της φούσκας στα ΜΜΕ. Άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο θεωρούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη επιχείρηση που θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα στο χώρο των media.

Κυριαρχεί η «σιωπή» και δύσκολα βρίσκεις ανθρώπους να σου μιλήσουν για όσα συμβαίνουν σε επίπεδο ερευνών ενώ ήδη διεξάγεται ένας υπόγειος πόλεμος επιχειρηματιών και εκδοτών με «τρόπαιο» την επιβίωση και την αποφυγή εμπλοκής με τη δικαιοσύνη.

Όλα αυτά είναι σε γνώση του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει δώσει εντολή για το τελικό ξεκαθάρισμα καθώς υπάρχει η ανησυχία ότι μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση και να βρεθεί η κυβέρνηση στο στόχαστρο παραδοσιακών μιντιαρρχών που θα χάνουν την ισχύ τους.

Σε αυτό το πλαίσιο της αναμονής και αναδιάταξης του μιντιακού σκηνικού εντάσσεται ο πρόσφατος πόλεμος ανάμεσα σε εκδότες αλλά και επιχειρηματίες.

Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι οι συγχωνεύσεις που επιχειρούνται ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σχήματα για να μπορέσουν να δικαιολογηθούν τα δάνεια.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην κυβέρνηση από μεγαλοεκδότες είναι η αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους με τους νέους τραπεζικούς όρους, με βασικό στόχο πάντως να ενταχθούν τα υψηλά δάνεια στα bad χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Ουσιαστικά επιθυμούν ανακεφαλαιοποίηση των δανείων στα πρότυπα των Τραπεζών με γενναίο κούρεμα και χωρίς να βάλουν επιπλέον χρήματα. Αν συμβεί κάτι τέτοιο εκτιμάται πως θα συναντήσει τη σφοδρή αντίδραση των αντίπαλων εκδοτικών συγκροτημάτων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επίτροποι έχουν ήδη μια πρώτη εικόνα για τα δάνεια στα ΜΜΕ και μάλιστα έχει γίνει ενημέρωση στους δανειστές.

Η εμπλοκή της δικαιοσύνης δεν μπορεί να είναι τυχαία λίγο πριν την άφιξη της Τρόικας που θα σηματοδοτήσει ραγδαίες εξελίξεις και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης διαμορφώνοντας μια νέα τάξη πραγμάτων.

Νίκος Παναγιωτόπουλος newpost
Keywords
Τυχαία Θέματα