Αξιοκρατία-Ισονομία-Σταθερότητα

Mε περισσή υπερηφάνεια το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια», οι Εφορίες ξεπέρασαν τον στόχο των φορολογικών εσόδων, παρά την βαριά και πολύχρονη ύφεση.

Με διακριτικότητα και ντροπή, το οικονομικό επιτελείο άφησε να «διαρρεύσει» στον Τύπο η παραίτηση του περιβόητου καθηγητή οικονομικών κ. Ρεφενέ που μέχρι χθες διατελούσε Πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). Είναι η Επιτροπή οποία προκάλεσε τον -διεθνών διαστάσεων- τραγέλαφο στον φόρο υπεραξίας μετοχών και παραγώγων.

Την ίδια μέρα, οι βουλευτές της συμπολίτευσης

συνωθούνται και πιέζουν τον Υπουργό Οικονομικών, για να ξανα-αλλάξει, τις αλλαγές που προσφάτως άλλαξε στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Το επιχείρημά τους είναι απλό και ακαταμάχητο: «εκλογές έρχονται και τα τρακτέρ βγήκαν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες» (όπως κάθε χρόνο άλλωστε). Είναι οι ίδιοι βουλευτές που «πίεσαν» και «κατάφεραν» να αλλάξουν τον Ενιαίο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας ώστε να πληρώνουν λιγότερα οι κάτοικοι της περιφέρειας και περισσότερα οι «πλούσιοι» ιδιοκτήτες ακινήτων στα αστικά κέντρα.

Πως κατάφεραν οι Εφορίες να ξεπεράσουν κατά 652 εκατομμύρια ευρώ –εν μέσω κρίσης- τους στόχους συλλογής φόρων; Προφανώς με πίεση από ψηλά, αυστηρή στοχοθέτηση και αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Πως είναι δυνατόν ένας καθηγητής Οικονομικών, με διδακτορικό στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών, να είναι πρόεδρος μιας Ανεξάρτητης Αρχής που ασχολείται με τη φορολογία στην Κεφαλαιαγορά αλλά και ταυτόχρονα να αμείβεται ως «σύμβουλος» του Υπουργείου Οικονομικών;

Πως είναι ανεκτό από τους Έλληνες πολίτες, να υπάρχουν βουλευτές που να διακρίνουν τους έλληνες φορολογούμενους σε πατρικίους και πληβείους ανάλογα με την εκλογική τους συμπεριφορά και επιρροή;

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα στην Ιστορία της. Για να ξεφύγει από το παρελθόν της χρειάζεται:

-Αξιοκρατία. Να την κυβερνούν οι άξιοι και όχι οι «φίλοι».
-Ισονομία. Να είναι όλοι οι Έλληνες ίσοι απέναντι στο Νόμο και τις φορολογικές υποχρεώσεις.
-Σταθερότητα. Να μπορούν Έλληνες και ξένοι να σχεδιάσουν με ηρεμία και σχετική ασφάλεια το μέλλον τους.

Αξιοκρατία- Ισονομία- Σταθερότητα. Πόσο δύσκολο είναι ακόμη και για μια χώρα όπως η Ελλάδα;

The post Αξιοκρατία-Ισονομία-Σταθερότητα appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα