Αθανασίου: Δεν μας τιμά η προβληματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής πως η κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού είναι «εξόχως προβληματική» και «δεν μας τιμά».

Ο κ. Αθανασίου, κατέληξε στο συγκεκριμένο συμπέρασμα, αποδίδοντας την ευθύνη στον υπερπληθυσμό των φυλακών και όλα αυτά με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Β. Κατριβάνου.

Με την σειρά του, ο κ. Αθανασίου ανέλυσε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος, επισημαίνοντας κυρίως την ραγδαία αύξηση περίπου 300% των οροθετικών κρατουμένων, οι οποίοι σήμερα αριθμούν τους 145, ενώ υπογράμμισε ότι δεν περίμενε την δημοσιοποίηση του θέματος για να αναλάβει δράση, ώστε να προχωρήσουν τα μέτρα.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός αναφερόμενος στις παρεμβάσεις για την βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στο νοσοκομείο των φυλακών, υπενθύμισε την τροπολογία που επιτρέπει την υπ’ όρων απόλυση ασθενών κρατουμένων. Επίσης τόνισε πως ικανός αριθμός οροθετικών κρατουμένων θα μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ενημέρωσε ότι πολύ κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται τόσο η ηλεκτρονική επιτήρηση κρατουμένων, όσο κι η πρόσληψη 39 γιατρών με σύμβαση έργου, από τους οποίους κάποιοι θα κατευθυνθούν και προς τις φυλακές, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η υπαγωγή των νοσοκομείων των φυλακών στο ΕΣΥ.

Σχετικά με την υπόθεση του κρατουμένου που δημοσιοποίησε πληροφορίες και φωτογραφίες από το νοσοκομείο, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι ο κρατούμενος διώχθηκε ποινικά όχι για τις αποκαλύψεις που έκανε αλλά για την παραβίαση της απαγόρευσης χρήσης τηλεφώνου στις φυλακές. Ο κρατούμενος κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για το παράπτωμα αλλά δεν έλαβε κάποια ποινή, απόφαση που ο κ. Αθανασίου χαρακτήρισε «ορθή».

Ο κ. Αθανασίου έκανε γνωστό ακόμα ότι το υπουργείο μελετά τις προτάσεις που έχουν καταθέσει με υπόμνημά τους οι νοσηλευόμενοι στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, ενώ διευκρίνισε ότι καμία μεταδοτική ασθένεια δεν μεταδόθηκε εντός των φυλακών.

Σχετικά με τη χθεσινή αυτοκτονία κρατουμένου που νοσηλευόταν στην Ψυχιατρική Κλινική, ο οποίος κρεμάστηκε στα κάγκελα του κελιού του με τα κορδόνια των παπουτσιών του, ο υπουργός διευκρίνισε πως επρόκειτο για ασθενή με ψυχωσική συνδρομή, ενώ αρνήθηκε πως υπάρχουν στρώματα στα πατώματα του νοσοκομείου. «Τα βάλανε για τις ανάγκες της δημοσιότητας από συγκεκριμένο κανάλι», είπε διαψεύδοντας τις εικόνες που παρουσιάστηκαν.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι υπάρχουν κρατούμενοι από φυλακές της ΕΕ που ζητούν να εκτίσουν τις ποινές τους σε σωφρονιστικά καταστήματα της Ελλάδας, ενώ δεν υπάρχει αίτηση για το αντίθετο, κρατούμενοι στην Ελλάδα να θέλουν να εκτίσουν την ποινή τους στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κα Κατριβάνου, αναφέρθηκε εκτενέστερα στην εμπειρία από την επίσκεψή της στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό αποτελεί «κατ’ ευφημισμόν νοσοκομείο» και παρατήρησε ότι μάλλον πρόκειται για για αναρρωτήριο καθώς δεν παρέχει δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «αθλιότητα» επισημαίνοντας ότι η υγεία των ασθενών επιβαρύνεται περισσότερο μετά την νοσηλεία τους εκεί. Η κ. Κατριβάνου υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο έχει δυναμικότητα για 60 ασθενείς και φιλοξενεί πάνω από 200, από τους οποίους πάνω από τους μισούς είναι οροθετικοί που έχουν ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα και δεν θα έπρεπε να συγχρωτίζονται.

Η κ. Κατριβάνου κατήγγειλε μάλιστα ότι στο νοσοκομείο των φυλακών συνάντησε έναν υπέργηρο κρατούμενο 92 ετών, όπως επίσης και κρατούμενο ασθενή με άνοια που δεν θυμόταν γιατί είναι εκεί, αναρωτώμενη αν αυτό αποτελεί «σωφρονισμό ή βασανιστήριο».

Η ίδια, επισήμανε την παρουσία μόνο δύο γιατρών στο νοσοκομείο, όπως και την απουσία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, αλλά και προγράμματος απεξάρτησης. Πρόσθεσε ακόμα τις ανησυχίες που εκφράζουν οι νοσηλευτές για την υγεία τους, ψυχική και σωματική.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

The post Αθανασίου: Δεν μας τιμά η προβληματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα