Αντικρουόμενες δηλώσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του Σόιμπλε και του Ντάισελμπλουμ για την Ελλάδα

Αντικρουόμενες ήταν οι δηλώσεις που έγιναν για την Ελλάδα σήμερα στη συνεδρίαση του Eurogroup, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να σημειώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αλλά τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ,

να προσθέτει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα πολύ δουλειά για να επιστρέψει στις αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε «καλό δρόμο», προσθέτοντας ότι τα όποια προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα «είναι αντιμετωπίσιμα» και θα γίνουν προσπάθειες να επιλυθούν μέχρι τον Ιανουάριο, όταν ξεκινήσει η ελληνική προεδρία της ΕΕ.

Η Ελλάδα «έχει κάνει μεγάλες προόδους» και βρίσκεται «σ’ έναν καλό δρόμο», έχοντας ψηφίσει τον προϋπολογισμό της τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Επίσης, πρόσθεσε πως δεν είναι όλα τόσο εύκολα και πως υπάρχουν ανοικτά σημεία με την τρόικα, τα οποία θα συζητηθούν, ενώ τόνισε ότι «γενικά η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο» και ότι «οι αριθμοί είναι καλύτεροι όσον αφορά στη μείωση του ελλείμματος και την ανάπτυξη απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από ενάμιση χρόνο».

«Πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα και υπάρχουν πολλά που συνηγορούν στο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες να επιλυθούν (σ.σ. τα προβλήματα) ώστε να μην χρειαστεί να αρχίσει η ελληνική προεδρία τον Ιανουάριο με μια επίσκεψη της τρόικα», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση δήλωσε: «Ελπίζω να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην Ελλάδα. Σε ό,τι με αφορά θα επιθυμούσα η αξιολόγηση της τρόικας να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους».

Έπειτα από ερώτηση για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι σίγουρα έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, αλλά προσέθεσε πως αναμένει να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Eurogroup.

«Πρέπει πρώτα να ακούσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας για να δούμε πόσες πιθανότητες υπάρχουν να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους», ανέφερε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Αναφορικά με τις προσπάθειες που κάνει η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε ότι η φιλοδοξία μιας χώρας που βρίσκεται σε μνημόνιο να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, είναι «υγιής στάση», αλλά σχολίασε ότι χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να το καταφέρει αυτό. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ευρωζώνη στηρίζει την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό στην προσπάθεια να εξέλθουν από την κρίση και από το πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και εμείς θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», κατέληξε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

The post Αντικρουόμενες δηλώσεις για την Ελλάδα στο Eurogroup appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα