Μητσοτάκης: Η απλούστευση ο καλυτερός προληπτικός μηχανισμός της διαφθοράς

Το πρόβλημα της χώρας είναι βαθιά θεσμικό

Ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε σήμερα στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με τη Γενική Γραμματεία Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης,

για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαφθοράς όσο αφορούν στην κρατική λειτουργία και το πολιτικό σύστημα είναι ζητήματα που με απασχολούν έντονα από την στιγμή που μπήκα στο Κοινοβούλιο. Όταν είχα εκλεγεί για πρώτη φορά είχα καταθέσει πρόταση κατάτμησης της Β’ Αθηνών. Οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες ενέχουν στοιχεία αδιαφανούς διαχείρισης του πολιτικού συστήματος».

Aκόμη επεσήμανε ότι «το πρόβλημα της χώρας δεν είναι απλά οικονομικό. Είναι βαθιά θεσμικό. Ένα πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ του πολιτικού συστήματος, κράτους και πολιτών.

Έχω προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης Υπουργών, της «ιερής αγελάδας» της συνταγματικής προστασίας που απολαμβάνουν οι Υπουργοί. Η πρόταση έγινε το 2006, στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, σε μια εποχή που τα ζητήματα διαφάνειας και διαφθοράς δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας».

Όταν μιλάμε για περιορισμό της διαφθοράς στο κράτος, πρέπει πάντα να σκεπτόμαστε ότι αυτή η άσκηση έχει δύο ριζικές διαστάσεις. Κατασταλτικό και προληπτικό. Όσο σημαντικό είναι να δικάζονται υποθέσεις Υπουργών και να μην καλύπτονται από την αδιανόητη σύντομη παραγραφή, άλλο τόσο σημαντικό είναι το πειθαρχικό δίκαιο να εφαρμόζεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα».

Παράλληλα, ο υπουργός αναφερόμενος στα πειθαρχικά συμβούλια είπε ότι «μέχρι πρόσφατα είχαμε πειθαρχικά συμβούλια που δεν συνεδρίαζαν, ΕΔΕ που δεν ολοκληρώνονταν. Εκατοντάδες υποθέσεις χρόνιζαν και γενικά υπήρχε η αίσθηση ότι υπάρχει μια ομερτά προστασίας δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι διώκονται πειθαρχικά. Σήμερα σπάει η ομερτά:

Έχει μειωθεί ο αριθμός των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστών και δικαστικών.Τα πειθαρχικά συμβούλια συνεδριάζουν.Έχουμε προβλέψει ακόμη και μια μικρή αμοιβή ώστε να μπορέσουμε τα πειθαρχικά συμβούλια να εκκαθαρίσουν όλες τις εκκρεμότητες που παραμένουν.Έχουμε κάνει μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις οι οποίες έχουν ως σκοπό την επιτάχυνση της απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης.Έχουμε επίσης ολοκληρώσει την καταγραφή όλων των ποινικών υποθέσεων οι οποίες αφορούν δημοσίους υπαλλήλους.Και έχουμε κοινοποιήσει στους αρμοδίους πειθαρχικούς προϊσταμένους τις υποθέσεις για να κινηθούν όπως ορίζει ο νόμος».

Το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης αποτελεί για μας ένα σημαντικό εργαλείο. Ασκεί ελέγχους σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης σε συνεργασία με τον Γενικό Επιθεωρητή. Για πρώτη φορά έγινε δειγματοληπτικός έλεγχος τήρησης του ωραρίου. Στέλνουμε έτσι ένα μήνυμα, ότι κάποια πράγματα αλλάζουν».

Δεν παρέλειψε, όμως, να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους πλαστούς τίτλους σπουδών υπογραμμίζοντας ότι «κοιτάζουμε στοχευμένα περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών. Ξεκινήσαμε με τη Δημοτική Αστυνομία, η οποία ως δομή καταργήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ελέγξαμε τα δικαιολογητικά με τα οποία οι δημοτικοί αστυνομικοί είχαν πάρει τη θέση τους και βρήκαμε ήδη 42 περιπτώσεις πλαστών δικαιολογητικών γλωσσομάθειας. Επειδή τα δικαιολογητικά αυτά ήταν προϋπόθεση πρόσληψης, συνιστούν και λόγο ανάκλησης της πρόσληψης».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως μεγάλη τομή την Διαύγεια λέγοντας ότι «με την τροποποίηση του Νόμου 3979, έχουμε ενισχύσει τον θεσμό της Διαύγειας σε νομικό επίπεδο. Από τότε που ξεκίνησε ο θεσμός το 2010, έχουν γίνει παραπάνω από 9.500.000 αναρτήσεις στο Διαύγεια. Αυτό μας λέει πολλά όσο αφορά την πολυπλοκότητα των διοικητικών διαδικασιών. Είναι καιρός πλέον οι πολίτες να μπορούν να χειρίζονται πιο καλά τον όγκο των πληροφοριών που υπάρχουν, με την δυνατότητα μηχανισμών σύνθετων αναζητήσεων και άλλων μέσων για την πλήρη αξιοποίηση της δυναμικής του θεσμού. Η Βουλή ήδη έχει κάνει ένα πρώτο βήμα και ανακοίνωσε ότι θα αναρτά στο δικό της ιστότοπο πια όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει, κυρίως αυτές που έχουν οικονομικό αντικείμενο».

Τέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έδωσε το στίγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση κατά της διαφθοράς τονίζοντας ότι «η τελευταία πτυχή της προληπτικής αντιμετώπισης της διαφθοράς έχει να κάνει με το εξής: Απλούστευση – Απλούστευση – Απλούστευση! Κάθε περιττή διοικητική γραφειοκρατική διαδικασία είναι και μια εν δυνάμει εστία μικρής διαφθοράς. Απλούστευση λοιπόν, σε συνάρτηση με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Είναι ο ισχυρότερος προληπτικός μηχανισμός κατά της διαφθοράς».

The post Μητσοτάκης: Η απλούστευση ο καλυτερός προληπτικός μηχανισμός της διαφθοράς appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα