Ανἀμεσα σε ανάπτυξη και λιτότητα

Τα κύρια θέματα συζήτησης που θα απασχολήσουν τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες το διήμερο 14 και 15 Μαρτίου είναι η συνέχιση των πολιτικών λιτότητας αλλά και η λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης. Μετά το τέλος των εργασιών σε επίπεδο αρχηγών κρατών σειρά θα πάρουν οι υπουργοί Οικονομικών των 17 χωρών-μελών της Ευρωζώνης για να συζητήσουν σε έκτακτο συμβούλιο για την κατάσταση στην

Κύπρο.

Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ, πρόεδρος της Ε.Ε., επισημαίνει στην προ των Συνόδων Κορυφής καθιερωμένη επιστολή του προς τους 27 ότι ”το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιοπου είναι κατά παράδοση αφιερωμένο στην οικονομική κατάσταση της ΕΕ, σκοπό έχει τη χάραξη πολιτικών κατευθύνσεων για τους επόμενους μήνες” και προσθέτει ότι “δεδομένης της οικονομικής ύφεσης το 2012 και της σημερινής στασιμότητας της οικονομικής δραστηριότητας δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης και ως εκ τούτου οι προσπάθειες για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας πρέπει να συνεχιστούν”.

Ο κ. Φαν Ρομπάι τονίζει ότι “οι πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ θα πρέπει να μετατραπούν σε τόνωση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με συγκεκριμένα αποτελέσματα, δίνοντας έμφαση στη στήριξη της απασχόλησης των νέων”.

Σύμφωνα με την επιστολή Ρόμπαϊ, την πρώτη ημέρα της Συνόδου το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τους 27 είναι ο συντονισμός των δημοσιονομικών πολιτικών, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου ενώ την την ίδια ημέρα, μετά το δείπνο εργασίας των 27, στις 23:00 (ώρα Ελλάδας) θα συνεδριάσουν οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης προκειμένου να καταγράψουν την οικονομική κατάσταση στις χώρες του ευρώ, παρουσία των Προέδρων της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Keywords
Τυχαία Θέματα