Απέρριψαν τον κοινοτικό προϋπολογισμό

Ένα ηχηρό “όχι” είπε σήμερα Τετάρτη κατά πλειοψηφία η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 της Ε.Ε. που είχε προτείνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ύστερα από διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο θέμα της έγκρισης ή μη του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ 2014-2020, όπως αυτό προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (690 ψήφοι υπέρ) αποφάσισε, δια της ψήφου του, να απορρίψει το εν λόγω

σχέδιο.

Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, εγκρίνοντας το κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων του Σώματος (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κοινοτικό προϋπολογισμό που προτείνει βαθιές περικοπές και επιβάλει μεγάλη λιτότητα σε όλες τις χώρες της Ένωσης για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι “τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ΠΔΠ της ΕΕ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”.

Στο εγκριθέν ψήφισμα επισημαίνεται ότι η Συμφωνία, στην οποία έφτασαν οι ηγέτες της Ε.Ε. μέσω της διαβούλευσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θα δεσμέυει τα 27 κράτη-μέλη για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει δεκτή εάν πρώτα δεν εκπληρωθούν κάποιες ουσιώδεις προϋποθέσεις.

Το Ευρωκοινοβούλιο με το εν λόγω Ψήφισμα εκφράζει την πρόθεσή του ”να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα