Αισιοδοξία για τις αφίξεις, προβληματισμός για τα έσοδα

Της Αμέλιας Αναστασάκη

Αισιοδοξία επικρατεί στον τουριστικό κόσμο της χώρας για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης του 2013. Ηδη, τα μηνύματα των κρατήσεων από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ ενθαρρυντικά. Την ίδια στιγμή, όμως, αν και επιτυγχάνεται αύξηση των αφίξεων σε σχέση με το 2012, οι τιμές που έχουν υπογράψει τα ξενοδοχεία με τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία είναι αρκετά χαμηλές.

Φέτος το ελληνικό τουριστικό προϊόν δείχνει να είναι φθηνότερο, σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και από την Τουρκία, αλλά και την Αίγυπτο.

Και αυτός είναι και ο λόγος που οι κρατήσεις εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με το 2012. Ωστόσο, παρά τη διαφαινόμενη άνοδο των αφίξεων, το μεγάλο στοίχημα είναι ένα: η βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών μονάδων. Αυτό που επηρεάζει αρνητικά ένα μεγάλο μέρος των ξενοδόχων είναι οι χαμηλές τιμές και οι μειωμένοι τζίροι. Μπορεί φέτος το καλοκαίρι να παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στις κρατήσεις, αλλά αυτό δεν αναιρεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Οτι οι τιμές στην πλειονότητα των καταλυμάτων είναι χαμηλές και οι μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς θα «καταρρεύσουν». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εικόνα της «βροχής» προκρατήσεων δεν αφορά όλα τα νησιά, αλλά κάποια νησιά. Εχουμε διαφοροποίηση, δηλαδή, από νησί σε νησί.

Μετά από την κακή περσινή τουριστική χρονιά, τα μηνύματα φέτος για την πορεία των προκρατήσεων είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα. Κρήτη, Χαλκιδική, Ιόνια Νησιά, Δωδεκάνησα και Κυκλάδες περιμένουν να «γράψουν» ρεκόρ αφίξεων φέτος το καλοκαίρι. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι οι αφίξεις από Ρωσία θα ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο ατόμων. Ανοδικά κινείται τόσο η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας όσο και της Ιταλίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και των χωρών της Ασίας. Ανεβασμένες είναι και οι κρατήσεις από τη Γερμανία, που φέτος θα καλύψουν τμήμα της μεγάλης περσινής απώλειας.

Στις Κυκλάδες, οι προκρατήσεις κινούνται ανοδικά, ωστόσο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις από νησί σε νησί. «Πάνω» ο τουρισμός της Μυκόνου λόγω της αυξημένης κίνησης της κρουαζιέρας, ενώ ανοδικά κινείται και η Σαντορίνη. Στα Δωδεκάνησα (Ρόδος-Κως) η τουριστική κίνηση έχει ήδη αρχίσει, με τις αφίξεις να εμφανίζουν διψήφιο ποσοστό ανόδου από τις αρχές του μήνα. Μάλιστα, οι αφίξεις από τη Ρωσία καταγράφουν αύξηση 30%. Διψήφιο είναι και το ποσοστό ανόδου από Γερμανία, Βρετανία και σκανδιναβικές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα άμεσα έσοδα για το 2013 από το σύνολο των αναμενόμενων 17 εκατ. αφίξεων είναι 11 δισ. ευρώ. Το σημαντικότερο μερίδιο που χάνεται είναι της εγχώριας αγοράς τουριστών.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Κέρκυρα: -50%

Κρήτη: +5% έως7%

Ρόδος: +20%

Ζάκυνθος: +10% έως 20%

Νάξος: -30%

Σκιάθος: +15% έως 20%

Πληρότητα ναι, τζίρος όχι!

Μεγάλοι ξένοι τουριστικοί όμιλοι χαρακτηρίζουν τη φετινή τουριστική χρονιά ως το «πρωτοφανές comeback» της Ελλάδας. Για τον Τόρστεν Σέφερ, εκπρόσωπο του Συνδέσμου των Γερμανικών Τουριστικών Γραφείων, η Ελλάδα φέτος γιορτάζει. Ομως, σύμφωνα με όσα είπαν στο «Π» άνθρωποι της τουριστικής αγοράς, το «νόμισμα» έχει πάντα δύο όψεις. Και αυτό γιατί, υπάρχουν τουριστικοί προορισμοί που βλέπουν τις κρατήσεις με τα κιάλια και άλλοι που ήδη έχουν πληρότητα σχεδόν 100%. Το ζήτημα πάντως και για τους μεν και για τους δε είναι ένα. Ακόμα και αν έχουν πληρότητα και κρατήσεις, τα έσοδα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Το ερώτημα που προκύπτει, τελικά, είναι το εξής: θα μετρηθούν «κεφάλια» ή έσοδα;

ΡΟΔΟΣ

Αύξηση έως και 20% στις αφίξεις προβλέπει για τη φετινή τουριστική περίοδο ο επίτιμος πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Βασίλης Μηναΐδης. «Αυτήν τη στιγμή άλλα ξενοδοχεία είναι γεμάτα, άλλα μισοάδεια, άλλα γεμίζουν επειδή κάνουν μεγάλες προσφορές. Υπάρχουν ξενοδόχοι οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι και άλλοι που εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια επειδή οι μονάδες τους είναι άδειες ή επειδή γεμίζουν με πολύ χαμηλές τιμές».

ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Κέρκυρας, κ. Παναγιώτης Μπράμος, βλέπει αισιόδοξα τη φετινή τουριστική χρονιά. «Δεν ξέρω αν θα έρθουν 13 ή 17 εκατομμύρια τουρίστες, αυτό που θέλουμε, όλοι εδώ στην Κέρκυρα, είναι να έχουμε αισιοδοξία. Δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη. Αυτήν τη στιγμή εμείς είμαστε 50% κάτω σε σχέση με πέρυσι. Εχουμε, όμως, 4,5 μήνες μπροστά μας ακόμα. Με προσφορές κυνηγάμε ό,τι κυνηγάμε. Οι τιμές μας δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Είναι σταθερές».

ΚΡΗΤΗ

Στην Κρήτη μέχρι στιγμής οι κρατήσεις πάνε πολύ καλά, μας λέει ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του Ηρακλείου. «Περιμένουμε αφίξεις από τη Ρωσία πάνω από 30% σε σχέση με πέρυσι. Το νούμερο της άφιξης περί των 17 εκατομμυρίων πιστεύω πως θα το φτάσουμε. Σε σχέση με πέρυσι, οι κρατήσεις έως τώρα έχουν αύξηση 5%-7%. Οι τιμές κυμαίνονται από 30-180 ευρώ. Προσφορές πάντα κάνουμε. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να συγχέουμε την πληρότητα ή την αύξηση των κρατήσεων με τα κέρδη. Κέρδη δεν πρέπει να περιμένουμε».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

Αύξηση παρατηρείται και στη Ζάκυνθο. Και μάλιστα, όπως μας λέει η πρόεδρος των ξενοδόχων, Χριστίνα Τετράδη, η αύξηση αυτή αφορά το κομμάτι της ρωσικής αγοράς, που φαίνεται να εμφανίζεται υπερδιπλάσια. «Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Κινούμαστε με αύξηση 10%-20%. Είμαστε αισιόδοξοι για τις φετινές αυξήσεις. Οι τιμές μας είναι χαμηλές. Εχουμε αναγκαστεί να τις ρίξουμε σε σχέση με πέρυσι. Κυμαίνονται από 30 ευρώ μέχρι και όση πολυτέλεια θέλει να γευτεί κάποιος. Πληρότητα θα έχουμε, έτσι πιστεύω, όχι όμως από την ελληνική αγορά».

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Ελευθέριος Στρατούρης, πιστεύει ότι τα νούμερα των επισκεπτών που θα κάνουν διακοπές στην Ελλάδα ισχύουν μόνο για συγκεκριμένα μέρη. «Η αισιοδοξία των 17 εκατομμυρίων είναι για ορισμένα μέρη. Εμείς εδώ παλεύουμε για να έρθουμε στα περσινά δεδομένα. Να φανταστείτε ότι το Πάσχα είχαμε τεράστια κάμψη. Μέχρι τώρα η πτώση αγγίζει το 30%. Το κενό που θα δημιουργήσει ο εσωτερικός τουρισμός είναι μεγάλο».

ΣΚΙΑΘΟΣ

Η Σκιάθος παρουσιάζει αύξηση 15%-20% σε σχέση με πέρυσι. Ο κ. Γιάννης Κουκουλάκης, πρόεδρος των ξενοδόχων Σκιάθου, αναφέρει: «Μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε πληρότητα. Φέτος έχουμε πολλές κρατήσεις από τις σκανδιναβικές χώρες. Ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος έχουν ήδη πληρότητα 100%. Ο Σεπτέμβριος φτάνει σε πληρότητα το 80%. Το νησί, βέβαια, είναι μικρό και γεμίζει σχετικά εύκολα. Οι τιμές μας κυμαίνονται από 30-180 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις κάνουμε και αρκετές προσφορές».

Η «επέλαση» του τουρκικού τουρισμού

Ο μεγάλος μας τουριστικός «αντίπαλος» φαίνεται πως είναι η Τουρκία. Με το τουριστικό της προϊόν, η Τουρκία έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος. Εχει κατασκευάσει πολλά νέα ξενοδοχεία και έχει επενδύσει πολλά σε υποδομές. Ως αποτέλεσμα τούτων, το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους τουριστών για ήλιο, παραλίες και θάλασσα έχει στραφεί στην Τουρκία.

Σε «άνθηση» ο online τουρισμός

Αυξάνεται με θεαματικούς ρυθμούς η χρήση του Ιντερνετ στον τουρισμό. Ολο και περισσότεροι άνθρωποι ανά τον κόσμο επιλέγουν να κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους, εισιτήρια και ξενοδοχεία για την Ελλάδα μέσω Διαδικτύου. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η αύξηση χρήσης του Διαδικτύου για κρατήσεις στις ηλικίες από 50 έως 60 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα