AIDS, φυματίωση, θάνατοι βρεφών και αυτοκτονίες «θερίζουν» την Ελλάδα της κρίσης

Η άλλη όψη της κρίσης πέρα από τους αριθμούς, τα ελλείμματα, τα πλεονάσματα είναι και οι σοβαρές ασθένειες που φέρνει καθώς η μείωση των πόρων στον τομέα της Υγείας σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman», έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε βαριές ασθένειες όπως: AIDS, φυματίωση, κατάθλιψη και θάνατο βρεφών.

Δεδομένου ότι η οικονομική κρίση «ξέσπασε» το 2009, οι δαπάνες που προορίζονται για την υγεία έχουν μειωθεί αρκετά, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι

να έχουν μείνει χωρίς ασφάλιση.

Παράλληλα, οι περικοπές που έγιναν στα προγράμματα πρόληψης του AIDS, είχαν ως συνέπεια την κορύφωση των ποσοστών του ιού HIV και της φυματίωσης σε τοξικομανείς,

Επιπλέον, σε όλο αυτό το σκηνικό των βαριών ασθενειών που «θερίζουν», έρχονται να προστεθούν και οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα, αφού όπως αναφέρουν μελέτες, εμφανίζεται αύξηση κατά 45%, μεταξύ 2007 και 2011.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε αναφέρει ότι τα ποσοστά της κατάθλιψης υπερδιπλασιάστηκαν το 2008-2011, επικαλούμενη την οικονομική δυσπραγία ως μια βασική αιτία.

«Αυτό είναι ίσως μόνο η κορυφή του παγόβουνου» δήλωσε ο Αλέξανδρος Κεντικελένης, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης του Πανεπιστημίου του Cambridge, υποστηρίζοντας ότι οι αυτοκτονίες και τα προβλήματα ψυχικής υγείας τείνουν να είναι λιγότερο δημοσιοποιημένες, ενώ συμπλήρωσε ότι για να μετρηθούν οι συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, θα χρειαστούν χρόνια, εάν δεν υπάρχει τακτική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και κυρίως για άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακή νόσο.

Μαζί με τους συνεργάτες του παρατήρησαν επίσης μια αύξηση 21% σε θανάτους βρεφών και όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ελληνικής Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας «ορισμένες έγκυες γυναίκες δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη , ως εκ τούτου, οι επιπλοκές αργότερα στην εγκυμοσύνη τους, μπορεί να είναι πιο έντονες».

Στην μελέτη αυτή που έκαναν διαπίστωσαν ότι αύξηση σημείωσαν και οι θάνατοι των παιδιών, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 40%, μεταξύ 2008 και 2010, αποτέλεσμα της ελλιπούς σίτισης και της οικονομικής δυσχέρειας να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή όλα αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά, καθώς και επίσημων στοιχείων που δείχνουν την συνέπεια που έχει η οικονομική κρίση στην ποιότητα ζωής των πολιτών οι Γιατροί του Κόσμου έχουν διπλασιάσει τον αριθμό των προγραμμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα.

Τέλος, ο αναπληρωτής διευθυντής Nathalie Simonnot δηλώνει χαρακτηριστικά για τα αποτελέσματα της κρίσης:«Βλέπουμε ανθρώπους σε συνθήκες που δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου»ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη».

The post AIDS, φυματίωση, θάνατοι βρεφών και αυτοκτονίες «θερίζουν» την Ελλάδα της κρίσης appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα