Ξεθωριάζει το αμερικάνικο όνειρο

Ωστόσο είναι πραγματικά δύσκολο να ανελιχθεί κανείς κοινωνικά στην Αμερική, σε σχέση, μάλιστα, με τις περισσότερες από τις προηγμένες χώρες.

Πιο εύκολα μπορεί να ανελιχθεί κανείς κοινωνικά, σε σχέση με τη θέση στην οποία γεννιέται, σε χώρες όπως η Ιαπωνία , η Γερμανία , η Αυστραλία και οι σκανδιναβικές χώρες , σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οτάβα.

Ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες, μόνο στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μικρότερη η οικονομική «κινητικότητα» από τις ΗΠΑ,

εκτιμάται στην έρευνα.

Μετρώντας τη σχέση ανάμεσα στο τι οι γονείς κάνουν και το τι κάνουν τα παιδιά τους (επαγγελματικά και κοινωνικά), σε μια σειρά από διαφορετικές χώρες σε όλο τον κόσμο, αποδεικνύεται πως οι περισσότεροι Αμερικανοί που έχουν γεννηθεί στην κατώτερη τάξη παραμένουν σε αυτήν.

Η έρευνα και ειδικοί επισημαίνουν πως όσο πιο άνιση είναι μια κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα τα παιδιά να «κολλήσουν» στο επίπεδο το οποίο γεννιούνται.

Η απόσταση μεταξύ πλούσιων και φτωχών διατηρείται και αυξάνεται γιατί οι πλούσιες οικογένειες είναι σε θέση να παρέχουν επιπλέον εφόδια στα παιδιά τους, εκπαιδευτικά ή εξωσχολικά ενώ οι φτωχότερες οικογένειες συχνά δεν μπορούν να το κάνουν. Όταν μάλιστα η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο για την επαγγελματική πορεία κάποιου.

Επίσης η σταθερή οικογενειακή ζωή συνδέεται με την ικανότητα των παιδιών να αναρριχώνται στην οικονομική κλίμακα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαζυγίων, μονογονεϊκών οικογενειών και εφηβικής εγκυμοσύνης, απ’ ό,τι πολλές άλλες βιομηχανικές χώρες.

Η αναδιανομή του πλούτου, όπως για παράδειγμα μέσω υψηλότερων φόρων στους πλούσιους και περισσότερων κοινωνικών δαπανών για τους φτωχούς, ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για εκπαιδευτικές δαπάνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα