Τρόικα: Πουλείστε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Ασφυκτικές πιέσεις στην κυβέρνηση ασκεί η τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα προσανατολίζεται στον καθορισμό της πώλησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ως προαπαιτούμενη ενέργεια για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Η τρόικα

είναι δυσαρεστημένη με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο ζητά περισσότερο χρόνο για τη διαδικασία και μετάθεση για κάποιους μήνες της πώλησης του ΤΤ. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το μνημόνιο η πώληση του ΤΤ και της νέας Proton θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι της 15 Ιουλίου.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως ζητά περισσότερο χρόνο υπογραμμίζοντας ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι χαμηλό και μια παράταση της διαδικασίας θα βοηθούσε όχι μόνο την εξεύρεση επενδυτών αλλά και την επίτευξη υψηλότερου τιμήματος. Στη σημερινή συγκυρία, με την εγχώρια οικονομία να εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, και την τραπεζική αγορά να βρίσκεται σε περίοδο συρρίκνωσης και αναδιάρθρωσης η πώληση του ΤΤ σε ξένη τράπεζα -ακόμα και σε πολύ χαμηλή τιμή- είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Πιο ανώδυνη είναι η επιλογή να ενσωματωθεί σε κάποια από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς, λόγω μεγέθους, δεν θα συμμετέχει στην διαδικασία καθώς προτεραιότητα της διοίκησης είναι η αποτελεσματική ενοποίηση των νέων θυγατρικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης.

Ενδιαφέρον για το ΤΤ έχουν εκδηλώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Eurobank. Πηγές αναφέρουν ότι η Eurobank εμφανίζει κάποιο προβάδισμα καθώς θεωρείται ότι η απορρόφηση του ΤΤ δημιουργεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας. Σημειώνεται ότι και οι δυο τράπεζες έχουν τον ίδιο βασικό μέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο οποίος θα αποφασίσει και για την τύχη του ΤΤ καθώς και της Proton Bank.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κυβέρνησης το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διασπάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε καλή και κακή τράπεζα. Το κακό κομμάτι, όπου μεταβιβάστηκαν όλα τα προβληματικά στοιχεία, τέθηκε σε καθεστώς εκκαθάρισης. Στο «καλό» κομμάτι, το νέο ΤΤ, μεταβιβάστηκαν στοιχεία παθητικού (κυρίως δάνεια) ύψους 14,6 δισ. ευρώ και στοιχεία ενεργητικού (κυρίως καταθέσεις) ύψους 10,9 δισ. ευρώ. Το χρηματοδοτικό κενό ύψους 3,7 δισ. ευρώ καλύφθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το μετοχικό κεφάλαιο του νέου ΤΤ καθορίστηκε σε 500 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα