Τον Ιούνιο κρίνεται η διαγραφή 50 δισ. χρέους

του Βαγγέλη Δουράκη

Μιλώντας για το ενδεχόμενο απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι ο σκοπός είναι να επιτευχθεί μια πολιτική συμφωνία για το θέμα στο Eurogroup της 20ης Ιουνίου για τα εργαλεία που θα είναι διαθέσιμα με την έναρξη του μηχανισμού εποπτείας (ESM).

Απαντώντας στο ερώτημα για το ενδεχόμενο αναδρομικής χρήσης της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών,

ώστε να μην καταγραφούν τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είναι ευαίσθητο θέμα», ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και εκτίμησε ότι στις 20 Ιουνίου θα υπάρξουν αποφάσεις.

Τον Απρίλιο η συζήτηση για το χρέος

Για το θέμα του ελληνικού χρέους ξεκαθάρισε ότι «το ζήτημα θα συζητηθεί τον Απρίλιο του 2014». O πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι είναι πεισμένος ότι το πρόγραμμα είναι στη σωστή βάση για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και άφησε ανοιχτό το παράθυρο νέων παρεμβάσεων για το χρέος υπό όρους και προϋποθέσεις.

Όσον αφορά, τέλος, στο θέμα της αναδιάρθρωσης των τραπεζών στην Ευρώπη και στο ενδεχόμενο bail-in παρέπεμψε στην υπό διαμόρφωση οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία όπως είπε θα προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια.

Δεν αλλάζει όμως τίποτε στο ελληνικό Πρόγραμμα μέχρι τον Απρίλιο του 2014, ούτε σχεδιάζεται αυτό να παραταθεί, τόνισε ο κ.Ντάιζελμπλουμ: «Τα μέτρα είναι δύσκολα αλλά αναγκαία. Βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης για το 2014, που θα φανεί από τα τέλη του 2013» δήλωσε, διαψεύδοντας τα «μαύρα σενάρια» του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας.

«Το Πρόγραμμα πάει καλά και εκτελείται με επιτυχία, άρα δεν σχεδιάζεται να αλλάξει ούτε να παραταθεί» είπε, βάζοντας τέλος στις φήμες ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής στην κυβέρνηση για να πάρει λιγότερα μέτρα.

Όπως τόνισε ο κ.Ντάισελπλουμ, στο Γιούρογκρουπ οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν πως τα μέτρα που λαμβάνει η Ελλάδα θα καταστήσουν το χρέος της βιώσιμο και αυτά τηρούνται. Δεσμεύτηκαν όμως και να βοηθήσουν την Ελλάδα με νέα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς περαιτέρω συζήτηση και «παζάρι», υπό δύο βασικές και αναγκαίες προϋποθέσεις:

- να έχει επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα και

- να έχει τηρηθεί πλήρως το πρόγραμμα.

«Το πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία και αν απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα στήριξης, θα συζητηθούν στο Γιούρογκρουπ. Έχουμε δεσμευτεί ότι η βιωσιμότητα του χρέους θα συζητηθεί, αλλά τον Απρίλιο το 2014» ανέφερε.Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι συζητήθηκαν με λεπτομέρειες που θα μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα