Καμπανάκι για το μέλλον του ΕΟΠΥΥ

Ο καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος εκτίμησε ότι το έλλειμμα του Οργανισμού θα φτάσει περίπου στα 3 δισ. ευρώ στα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του.

Ακόμη και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ αντιμετωπίζει σημαντικά δομικά προβλήματα όπως την υστέρηση στο σκέλος των εσόδων. Παράλληλα, ο Οργανισμός δεν μπορεί να αγοράσει ή ακόμη και να παράγει υπηρεσίες υγείας, ενώ ανύπαρκτος είναι ο ελεγκτικός μηχανισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία

που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας οι επιχορηγήσεις του κράτους προς τα νοσοκομεία θα διαμορφωθούν στα 1,34 δισ. ευρώ το 2013 μειωμένες κατά 16% την τελευταία τριετία το μισθολογικό κόστος θα διαμορφωθεί στα 2,22 δισ. το 2013 μειωμένο κατά 19% την τελευταία τριετία και η φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 2,38 δισ. ευρώ το 2013 μειωμένη κατά περίπου 28% την τελευταία τριετία.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στον τομέα της υγείας στο τέλος του 2012 ήταν 3,4 δισ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να πληρωθούν φέτος από πόρους της δανειακής σύμβασης συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ.
Στο συνέδριο επισημάνθηκε επίσης, ότι η οικονομική κρίση έχει «χτυπήσει» και την υγεία των Ελλήνων. Το προσδόκιμο ζωής έχει μειωθεί, η βρεφική θνησιμότητα έχει αυξηθεί ενώ σημαντικά αυξημένα είναι και τα περιστατικό κατάθλιψης, πολλά από τα οποία οδηγούν σε αυτοκτονίες. Οι οποίες είναι επίσης αυξημένες…

Keywords
Τυχαία Θέματα