Το ξανασκέφτονται τώρα για το γένος

Η τροπολογία των γαλάζιων βουλευτών για την καθιέρωση του κριτηρίου του γένους για τους εισακτέους στις σχολές των ενόπλων δυνάμεων σήκωσε σκόνη. Και η κυβέρνηση φαίνεται ότι θα αφήσει τη σκόνη να κάτσει, όχι όμως και την τροπολογία να… χαθεί.

Η πρωτοβουλία της Ν.Δ., που υπακούει ξεκάθαρα στο στόχο του περιορισμού της επιρροής Αν. Ελλήνων και Χρυσής Αυγής στους δεξιούς ψηφοφόρους, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο ΠΑΣΟΚ,

με νόμο του οποίου άλλωστε είχε «πέσει» η συγκεκριμένη ρήτρα αφήνοντας ως μόνον κριτήριο την ιθαγένεια, όσο και στη ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας, όπως η Μαρία Ρεπούση, έκαναν λόγο για casus belli. Επιπλέον, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά σε λίγες ώρες αποτελούσε, εκ των πραγμάτων, μία επιπλέον παράμετρο καθώς είναι σαφές ότι ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυμούσε να ανοίξει τις συνεδριακές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ έχοντας καταγεγραμμένη έστω και την ανοχή του σε κάτι πιθανόν εξόχως αντισυνταγματικό που ως μόνον στόχο έχει την πιστοποίηση της ιδεολογικής ταυτότητας της Ν.Δ.

Οι συζητήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου, ωστόσο πλέον μοιάζει πιθανό πώς ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος, σε νομοσχέδιο του οποίου περιελήφθη η τροπολογία των βουλευτών, θα επικαλεστεί ότι είναι ασύμβατη με το αντικείμενο του κύριου νόμου και θα την παραπέμψει στο μέλλον. Το «γένος» στις στρατιωτικές σχολές είναι μία μόνον από τις προσπάθειες που καταβάλλει το τελευταίο διάστημα η Ν.Δ. να οριοθετηθεί ιδεολογικά, «τραβώντας» ταυτόχρονα το σύνολο της κυβέρνησης προς τα δεξιά. Είχε προηγηθεί η τροπολογία για τους ιμάμηδες στη Θράκη, η εν εξελίξει διαδικασία για την αλλαγή του νόμου σχετικά με την ιθαγένεια αλλά και το γαλάζιο όχι στις προβλέψεις του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη για αναψηλάφηση δικών που κρίνονται διαφορετικά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα