Αιφνιδιαστικό «ντου» στη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων

Του Βαγγέλη Δουράκη

Στην σκιά των καταγγελιών Νικολούδη που περιέγραψε μια φορολογική διοίκηση σε αποσύνθεση, αλλά και της έκθεσης της τροικας που ουσιαστικά «καρφώνει» ολόκληρη την δομή του μηχανισμό χαρακτηρίζοντάς τον ευάλωτο σε διαφθορά και πολιτικές πιέσεις.

Μοιραία η τρόικα έχει πέσει σε αυτή την αποστολή με τα «μούτρα» στα κενά που εμφανίζουν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και πιέζει για άμεσες ενέργειες.

«Ράμπο» του ΣΔΟΕ έκλεισαν ραντεβού

με τους Ολλανδούς συμβουλάτορές τους, ενώ αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων πραγματοποίησε κλιμάκιο της τεχνικής αντιπροσωπείας της Τρόικας, στο πλαίσιο εντολής που έχει λάβει για την στενότερη παρακολούθηση του ελεγκτικού της έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές είναι δυσαρεστημένοι από τις ελεγκτικές επιδόσεις της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ αφού οι στόχοι που είχαν τεθεί για το 2012 δεν μπόρεσαν να επιτευχθούν.

Το θέμα θα θέσουν και οι επικεφαλής της τρόικας στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με τον οποίο θα συναντηθούν την Κυριακή, πλην του Πολ Τόμσεν, εκπροσώπου του ΔΝΤ, που θα αφιχθεί δυο μέρες αργότερα.
Στην έκθεση της Ε.Ε και του ΔΝΤ με τα «τρωτά» σημεία της φορολογικής διοίκησης επισημαίνεται ότι οι φορολογικές εισπράξεις από την Δ.Ο.Υ Μεγάλων Επιχειρήσεων βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Κυμαίνονται περίπου στο 20% του συνόλου των φορολογικών εσόδων.
Προηγούμενο κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας είχε επισημάνει ότι τουλάχιστον το 40% των συνολικών εσόδων θα πρέπει να προέρχεται από την συγκεκριμένη Εφορία. Η ΔΟΥ έχει αυτή τη στιγμή 4 επόπτες και 142 ελεγκτές (οι 100 ήρθαν τον Δεκέμβριο) εκ των οποίων περίπου το 50% έχει εμπειρία στη διενέργεια ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Για να καταστεί εφικτή η επίτευξη των ελεγκτικών στόχων η Τρόικα έχει προτείνει την πλήρη στελέχωση και να συσταθεί παράλληλα δεύτερη «Μονάδα Μεγάλων Οφειλετών» για τη μεγιστοποίηση της είσπραξης οφειλών από τους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα