Νέα business Plan ετοιμάζουν οι τράπεζες

Νέα επιχειρησιακά σχέδια θα υποβάλουν οι διοικήσεις των τραπεζών στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στην Τράπεζα της Ελλάδος ενσωματώνοντας τις θεαματικές εξελίξεις που συντελούνται σε επίπεδο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Τα νέα business plan θα πρέπει να παραδοθούν εντός

Μαρτίου και θα περιλαμβάνουν αναλυτικά ενέργειες, δράσεις και στόχους για τη μείωση των δαπανών, την αναδιάρθρωση του δικτύου, την ανάπτυξη των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, την αντιμετώπιση των προβληματικών στοιχείων του ενεργητικού, την πιστωτική επέκταση κ.ά.

Στα νέα επιχειρηματικά σχέδια που καταστρώνουν οι διοικήσεις θα περιλαμβάνουν τις εταιρικές αλλαγές που συντελούνται στη δομή των ομίλων μέσω των εξαγορών – συγχωνεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν σχηματοποιηθεί οι τρεις νέοι μεγάλοι πόλοι: η Εθνική – Eurobank, η Alpha Bank – Εμπορική Τράπεζα και ο όμιλος Πειραιώς – ΑΤΕ και Γενικής Τράπεζας. Τα business plan θα πρέπει να περιγράφουν πώς θα ενοποιηθούν τα νέα σχήματα, ποια είναι τα σχέδια για τις θυγατρικές, ποιοι είναι οι ποσοτικοί στόχοι, πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση του δικτύου καταστημάτων, ποιες θα είναι οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, τι θα γίνει με τις θυγατρικές στα Βαλκάνια, ποιοι θα είναι οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης, σε ποια επιχειρηματικά πεδία θα δοθεί βαρύτητα, πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβληματικά στοιχεία του ενεργητικού κ.ά.

Οι παραπάνω συστημικοί «παίκτες» θα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του νέου τραπεζικού περιβάλλοντος. Η συγχώνευση Εθνικής – Eurobank αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί νομικά εντός του Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης της Εθνικής, πλέον στον έλεγχο της Eurobank βρίσκεται το 85% των μετοχών της Eurobank. Το νέο σχήμα θα είναι το μεγαλύτερο στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ενεργητικό ύψους 180 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις προσεγγίζουν τα 90 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι θα διαθέτει 1.845 καταστήματα στο εξωτερικό και 952 στην Ελλάδα

Ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αποτελεί η συγχώνευση Alpha Bank – Εμπορικής Τράπεζας. Το ενιαίο σχήμα θα κατέχει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα 19% στις καταθέσεις και 25% στις χορηγήσεις, με ιδιαίτερα ισχυρή θέση στη στεγαστική πίστη και στα επιχειρηματικά δάνεια. Το συνολικό ενεργητικό της «νέας» Alpha Bank θα ανέρχεται στα 78 δισ. ευρώ. Δραστικά αλλάζουν τα μεγέθη και το ειδικό βάρος του ομίλου Πειραιώς μετά την προσθήκη της Αγροτικής Τράπεζας και της Γενικής Τράπεζας. Με τις εξαγορές αυτές, το συνολικό ενεργητικό του Ομίλου Πειραιώς θα φθάσει τα 77 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις τα 46 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών τα 37 δισ. ευρώ. Ο όμιλος θα απασχολεί συνολικά 18.000 εργαζόμενους περίπου, ενώ το σύνολο του δικτύου καταστημάτων θα αριθμεί 1.328 μονάδες, με παρουσία σε 10 χώρες.

Σημειώνεται ότι τα νέα business plan θα βρεθούν στο μικροσκόπιο των ελεγκτών που έχει τοποθετήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε όλες τις συστημικές τράπεζες. Οι «επίτροποι» θα παρακολουθούν την πρόοδο των επιχειρησιακών σχεδίων, τυχόν αποκλίσεις από στόχους και χρονοδιαγράμματα και θα ενημερώνουν τακτικά την Κομισιόν. Ηδη τα επιτελεία των ανεξάρτητων ελεγκτών καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα πιστωτικά ιδρύματα και τους βασικούς στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε να ενημερώσουν την Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα