ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ

Λήγουν σήμερα δεκάδες συμβάσεις που καθορίζουν τους μισθούς σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Από αύριο αλλάζουν όλα στην αγορά εργασίας, αφού αναμένεται 6 στους 10 εργαζόμενους να καλύπτονται από ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο και την εφαρμοστική σε αυτό, πράξη υπουργικού συμβουλίου, μέχρι σήμερα, 14 Μαΐου λήγουν όλες οι κλαδικές συμβάσεις που είτε έχουν καταγγελθεί μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, είτε είχαν  λήξει και μετενεργούσαν για διάστημα έως και 6 μήνες.

Έτσι, από αύριο, οι κανονιστικοί όροι των κλαδικών συμβάσεων παύουν να ισχύουν και διατηρείται μόνο ο βασικός κλαδικός μισθός, συν τέσσερα επιδόματα, ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και επικινδυνότητας. Εκτιμάται ότι καταργούνται περίπου 70 επιδόματα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι, οι εργαζόμενοι μπροστά στην πίεση, αφενός από τη συνεχώς … διαπλατυνόμενη δεξαμενή ανέργων αφετέρου από το φόβο της επικράτησης ατομικών συμβάσεων, θα οδηγηθούν στην υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Στις περιπτώσεις βέβαια που οι εργοδοτικές οργανώσεις το επιθυμούν. Γιατί όπως επισημαίνουν με νόημα, υπάρχουν και κλάδοι που αρνούνται τις διαπραγματεύσεις, αφού ήδη, με ατομικές συμφωνίες οι μειώσεις μισθών επιτυγχάνονται…

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με την αλλαγή αυτή, περίπου το 60% των εργαζόμενων θα καλύπτονται από αύριο με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Προσοχή όμως: οι ειδικοί σημειώνουν ότι, η αλλαγή των όρων της ατομικής σύμβασης όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τη λήξη της κλαδικής, γίνεται μόνο με νέα ατομική σύμβαση που θα κληθεί να υπογράψει ο εργαζόμενος.

Οι προβλέψεις δεν είναι ευοίωνες. Στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) υπολογίζουν ότι έως το τέλος του χρόνου, περίπου 8 στους 10 εργαζόμενους θα καλύπτονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η μετενέργεια, η λήξη των συμβάσεων και το τέλος των κλαδικών συμβάσεων αποτελεί κεντρικό θέμα στην προσπάθεια μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τη δημιουργία κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει μετ’ επιτάσεως το αίτημα για κατάργηση του νόμου, ενώ και το ΚΚΕ πραγματοποιεί σήμερα συγκέντρωση, στις 8.30 μετά το απόγευμα, με κεντρικό αίτημα την προστασία των συμβάσεων και την αύξηση των μισθών.

Σύμφωνα πάντως με συνδικαλιστικά στελέχη, αλλά και στελέχη του υπουργείου Εργασίας, με την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων, οι μισθοί θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 20% έως και 40%. Με την υπογραφή ατομικής σύμβασης, μοναδικό δίχτυ ασφαλείας είναι ο μειωμένος κατά 22% κατώτατος μισθός  που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και όχι η πιο πρόσφατη κλαδική σύμβαση ή η ευνοϊκότερη επιχειρησιακή που έχει υπογραφεί στον κλάδο.

Keywords