ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η’ ΕΚΛΟΓΕΣ;

Στο δίλημμα να εμπλακεί σε μία, ενδεχομένως, ασθενή κυβέρνηση διακινδυνεύοντας τα πάντα ή να δοκιμάσει νέα εκλογή, διακινδυνεύοντας μία νέα ήττα, καλείται να απαντήσει ο Αντ. Σαμαράς.


Η άμμος στην πολιτική κλεψύδρα για τη συγκρότηση κυβέρνησης

συνεργασίας εξαντλείται και πλέον οι ηγεσίες των κομμάτων καλούνταν να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις. Μετά το «ξόδεμα» της διερευνητικής εντολής που έλαβε, ο κ. Αντ. Σαμαράς διατηρεί πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό παίγνιο στρατηγικής που βρίσκεται σε εξέλιξη από τα μεσάνυκτα της περασμένης Κυριακής, 6 Μαΐου.

Και πλέον καλείται να λάβει και τις τελικές του αποφάσεις. Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, ακόμη και με τη συμμετοχή μόνον των Ανεξ. Ελλήνων, γνωρίζοντας ότι αυτή θα αντιμετωπίσει σφοδρές αντιδράσεις ή να επενδύσει στο κλίμα προβληματισμού που κυριαρχεί στην κοινωνία για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και να επιδιώξει την τελική αναμέτρηση;

Κανένα από τα δύο σενάρια δεν είναι χωρίς κινδύνους. Ακόμη και αν συγκροτηθεί κυβέρνηση μακράς πνοής, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν κινήσεις αμφισβήτησης του κ. Σαμαρά και, μάλιστα, ανεξάρτητα από τις δικές του προθέσεις για «άνοιγμα» του κόμματος προς όλες τις συνιστώσες της κεντροδεξιάς. Αν, πάλι, επιλέξει μία νέα εκλογή, καθίσταται σαφές ότι αυτή θα έχει χαρακτήρα «τελικής λύσεως» και για τον ίδιο. Επικράτησή του, με άνοδο των ποσοστών, θα σημάνει ισχυροποίηση της θέσης του και, ενδεχομένως, εξασφάλιση της Πρωθυπουργίας. Στον αντίποδα, μία ήττα – που ουδείς μπορεί να αποκλείσει ως ενδεχόμενο – αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη αμφισβήτησης.

«Σκληρό ρόκ» με Τσίπρα

Εχθές, εξάλλου, στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αντ. Σαμαράς βρέθηκε ουκ ολίγες φορές σε μετωπική σύγκρουση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα, από τον οποίο και ζήτησε να εκφράσει έστω και συμβολικά την ανοχή του προς μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., Δημ.Αριστεράς. Η στείρα αντίρρηση του κ. Τσίπρα, όπως μεταφέρεται από τη Συγγρού, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Σαμαρά, ο οποίος και υποδεικνύει τον ΣΥΡΙΖΑ ως το βασικό υπαίτιο του αδιεξόδου.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια για τη συνεργασία όλων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άκουσε την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μιας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά ούτε καν την ανοχή σε μια κυβέρνηση, η οποία, μάλιστα, θα αναλάμβανε και την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης. Ειλικρινά, δεν ξέρω πού το πάει ο ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η σχετική δήλωση του κ. Σαμαρά, αμέσως μετά το άδοξο τέλος της χθεσινής σύσκεψης.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς είχε κύκλο επαφών με τους στενούς του συνεργάτες ενώ οι εξελίξεις αλλά και η στάση του κόμματος ενόψει της νέας σύσκεψης, στις 19:30 απόψε, θα αποτελέσει το αντικείμενο του πρωινού καφέ με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, των Ευ. Μεϊμαράκη, Δ. Αβραμόπουλου και Στ. Δήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα