«Κλείδωσαν» τα νέα μέτρα

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα του πακέτου των 13,5 δισ. ευρώ στη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, ενώ σήμερα ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους κκ Βενιζέλο και Κουβέλη.

Η τελική έγκριση αναμένεται σε νέα
συνάντηση των τριών αρχηγών, πιθανότατα αύριο.

Πάντως, αναβρασμός επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί βουλευτές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

«Θα συνεδριάσει η ΚΟ όταν θα οριστικοποιηθεί η πρόταση και θα αποφασίσει το χειρισμό της υπόθεσης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά σχετικά με το αν το ΠΑΣΟΚ θα αποφασίσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία κατά την ψήφιση στη Βουλή του πακέτου των μέτρων ή θα αφεθούν οι βουλευτές του κινήματος να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Όπως είπε «Αυτό που θα αποφασίσει η πλειοψηφία των βουλευτών θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστό».

«Πρέπει να πρυτανεύει στη σκέψη μας, ότι η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της, σε αυτήν τη φάση, να δημιουργηθεί μια σοβαρή πολιτική και κυβερνητική κρίση», δήλωσε ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης.

Εν τω μεταξύ, στα 13 με 15 δισ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος της επιμήκυνσης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο έτη, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, κι ενώ νέα σενάρια που διακινούνται διεθνώς μιλούν για επιμήκυνση με παράλληλη νέα αναδιάρθρωση χρέους, με κούρεμα του επίσημου τομέα, δηλαδή των ομολόγων που διακρατούν χώρες ευρωζώνης και η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, ο κ Στουρνάρας έθεσε το θέμα της επιμήκυνσης έως και κατά δύο έτη για το μνημόνιο, στις διαπραγματεύσεις που είχε με την τρόικα, η οποία δεν απάντησε.

Δεν υπάρχει σκέψη αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους και τέτοιος όρος δεν εμπεριέχεται στο περιεχόμενο της απάντησης που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, μετά την αναφορά του κ. Σταϊκούρα στη βουλή η οποία ερμηνεύτηκε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα