ΘΕΤΙΚΗ ΑΥΡΑ ΑΠΟ…ΒΕΡΟΛΙΝΟ

Λαϊκισμός και παραφιλολογία είναι οι απειλές για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα, συμφώνησαν Αβραμόπουλος και Βεστερβέλε κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο.

Του Γιώργου Βλαβιανού

Με θετικό πρόσημο μπορεί να πει κανείς ότι ολοκληρώθηκε η επίσκεψη εργασίας του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο Βερολίνο. Η συνομιλία που είχε με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε εστέφθη από επιτυχία και θεωρήθηκε ως καλός προπομπός της επίσημης επισκέψεως σε λίγα εικοσιτετράωρα του πρωθυπουργού Αντώνη

Σαμαρά και της συνάντησής του με την Αγκελα Μέρκελ.

Είναι η πρώτη ίσως φορά που από γερμανικά χείλη ακούγονται τόσο ξεκάθαρα κουβέντες όπως «η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα σημαντική για να παίζει κάποιος με τη φωτιά και να τοποθετεί φωτιές από εδώ και από εκεί». Ο Γ. Βεστερβέλε το είπε αυτό τονίζοντας ότι κανένας δεν έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει γρήγορες αποφάσεις, προτού αποφανθεί η τρόικα.

Ο Γερμανός υπουργός έκανε έκκληση προς όλους «Γερμανούς και Έλληνες» αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, να μην αντιμετωπίζει ο ένας τον άλλο με κλισέ, με στερεότυπα και με προκαταλήψεις αλλά στη βάση της εκτίμησης και του σεβασμού του ευρωπαϊκού κοινού πνεύματος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε επίσης ότι «η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη αυτές τις τόσο κρίσιμες ώρες που διερχόμαστε είναι ο λαϊκισμός» ενώ έρριξε μέρος της ευθύνης και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που σε ένα μεγάλο βαθμό απηχούν και αντανακλούν τις απόψεις των λαών.

Το δεύτερο πράγμα που επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός τόσο στον Γερμανό ομόλογό του όσο και στις δηλώσεις του ήταν ότι θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι φημολογίες και τα πισώπλατα μαχαιρώματα.

«Πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι εικασίες και η παραφιλολογία για τη θέση της Ελλάδος στο Ευρώ. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτό το δίλημμα. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το πραγματικό βάρος που της αναλογεί. Ενεργεί υπεύθυνα απέναντι στο λαό της και τους εταίρους της. Είναι αναγκαίο να δούμε την ίδια υπευθυνότητα εκ μέρους όλων αυτών των ειδικών και των πολιτικών που, για διαφορετικούς λόγους, υπονομεύουν τις προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών» τόνισε εμφατικά ο Δ. Αβραμόπουλος στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα σε λαϊκιστές πολιτικούς που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση μόνο για μικροπολιτικούς σκοπούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα