ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ

Μετά την «ψυχρολουσία» που δέχτηκε προ δύο εβδομάδων ο κλάδος των φωτοβολταϊκών με τη δραματική μείωση των τιμολογίων και την αναστολή νέων αδειών, έρχεται τώρα νέα «σφαλιάρα» με φορολογική εισφορά επί του τζίρου.

ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η απόφαση έχει ληφθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Ενέργειας κ. Παπαγεωργίου: Με το άνοιγμα της Βουλής θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση βασική πρόβλεψη της οποίας θα είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς

επί του τζίρου των υφιστάμενων επενδύσεων φωτοβολταϊκών. Η αρχική σκέψη μάλιστα ήταν η εισφορά αυτή να φτάσει το 20% του κύκλου εργασιών, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό. Φαίνεται ότι τώρα, οι υπολογισμοί που έχουν κάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου σχετικά με την απόδοση που έχουν τα φωτοβολταϊκά, τους οδηγούν σε χαμηλότερο συντελεστή, ωστόσο η επιβάρυνση, σε κάθε περίπτωση, θα είναι μεγάλη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για αφαίρεση εισοδήματος, εκ των υστέρων, από τους παραγωγούς πράσινου ρεύματος.

Εκείνο, δε, που φοβούνται παράγοντες του κλάδου, είναι ότι η απροειδοποίητη αλλαγή των «κανόνων του παιχνιδιού» θα επιτείνει το ήδη βαρύ επενδυτικό κλίμα, όχι μόνον για τα φωτοβολταϊκά αλλά και συνολικά για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι η έκτακτη φορολογική εισφορά επί του τζίρου, έρχεται μετά την αναστολή έκδοσης νέων αδειών για φωτοβολταϊκούς σταθμούς και τις μειώσεις έως και 47% στις εγγυημένες τιμές απορρόφησης του ρεύματος από φωτοβολταϊκά που περιλάμβανε η πρώτη δέσμη μέτρων του ΥΠΕΚΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα