ΕΦΕΔΡΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ… ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΕΦΕΔΡΕΙΑ

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ και αυτοί που εργάζονται στους οργανισμούς που θα καταργηθούν, έχουν ήδη «μπει στο κάδρο». Στα δύο με τρία χρόνια η διάρκεια του νέου τύπου εφεδρείας, με αναπλήρωση 60%.

Λάδι στη φωτιά ρίχνει η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη, με την οποία τάσσεται κατά του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας.

Και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη συμφωνεί ότι η εφεδρεία δεν μπορεί να αποτελέσει λύση. Νέα εφεδρικά σενάρια στο τραπέζι…

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης συμφωνήθηκε ότι η εφεδρεία δεν φαίνεται να δίνει λύση στο πρόβλημα μείωσης του δημοσιονομικού κόστους.

Η σύγκρουση απόψεων συνεχίστηκε καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, επιβεβαίωσε για πρώτη φορά επίσημα ότι  η εφαρμογή της εφεδρείας στο δημόσιο περιλαμβάνεται στα κυβερνητικά σχέδια στο πλαίσιο των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι πρόκειται για νέου τύπου εφεδρεία.

Πάντως το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις σχετικές δηλώσεις επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρασκηνιακές συγκρούσεις και κόντρες μεταξύ των κυβερνητικών και υπουργικών στρατοπέδων. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αν και δεν έκανε επίσημη δήλωση σχετικά με το θέμα της εφεδρείας, φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη τόσο για την εφεδρεία, όσο και για το θέμα της συνταγματικής κατοχύρωσης της μονιμότητας των εργαζομένων με σχέσεις αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τις πληροφορίες που εμφανίζουν το υπουργείο του να μελετά σενάρια για την εφεδρεία. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα στελέχη του υπουργείου υπογραμμίζουν με κάθε ευκαιρία ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τη δήλωση που έκανε ο Γιάννης Στουρνάρας χθες το βράδυ, επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για ένα θέμα που χειρίζεται το υπουργείο του και ότι η δεύτερη φάση εφαρμογής της εφεδρείας αποτελεί μια αναπόφευκτη εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εφεδρεία που μελετάται από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με το πρώτο εγχείρημα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων φαίνεται να μελετάται το ενδεχόμενο να διαρκέσει δύο με τρία χρόνια, ενώ όσοι μπουν στην λίστα των εφέδρων θα λαμβάνουν για το διάστημα αυτό το 60% των αποδοχών τους. Σε ένα από τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει και αυτό που θέλει την αναπλήρωση του μισθού στο 65%.

Οι πληροφορίες που φθάνουν στους δημοσίους υπαλλήλους προκαλούν έντονη ανησυχία σε όσους έχουν μονιμοποιηθεί με διάφορες διατάξεις και δεν έχουν προσληφθεί μέσω ΑΣΕΠ. Οι Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου «κεντράρονται στο κάδρο» ενώ έντονα ανησυχούν και όλοι όσοι βρίσκονται σε τμήματα και υπηρεσίες οι οποίες φαίνεται να καταργούνται  ή να συγχωνεύονται.

Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται από πολλούς κρίσιμ

Keywords
Τυχαία Θέματα