Τα νέα που έφεραν χαμόγελα στο Μαξίμου – Ενισχυμένη η Ελλάδα, αλλά προς το παρόν στα… «χαρτιά»

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας πάντως μετά την επίσκεψή του στο Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναβάθμιση από τον διεθνή Οίκο Αξιολόγησης Fitch κατά μία βαθμίδα της ελληνικής οικονομίας από το B- στο Β. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό «Η Fitch είναι από τους πλέον αυστηρούς οίκους. Γι’

αυτό, και η φρασεολογία που χρησιμοποιεί είναι αξιοσημείωτη. Μιλάει για “αξιοθαύμαστη προσαρμογή”. Αυτό σημαίνει ότι οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο, αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς και πρέπει να τις διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού».

Στην έκθεση με την οποία συνοδεύει την απόφασή του ο διεθνής Οίκος τονίζει την σημασία της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, εκτιμά ότι όλα δείχνουν πως η ανάπτυξη ξεκινά από φέτος και επισημαίνει πως περιορίστηκε το ρίσκο της κρατικής ρευστότητας.

Επιμένει όμως πως υπάρχει πολιτικό ρίσκο και δεν αποκλείει πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές: «Tο πολιτικό ρίσκο παραμένει υψηλό. Tο σενάριο των πρόωρων εκλογών στο α΄ τρίμηνο του 2015 είναι πολύ πιθανό, δεν αποκλείεται όμως να συμβούν και εντός του τρέχοντος έτους. Αν και δεν ενσωματώνεται στο βασικό μας σενάριο υπάρχει το ρίσκο η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική στις οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Η μεταβολή στην ελληνική αξιολόγηση αναμένεται να επηρεάσει θετικά τις αγορές και δη αυτές των ομολόγων και του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

«Πράσινο φως» όμως άναψε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την διάθεση στην χώρα μας κοινοτικών κονδυλίων ύψους 20 δισ. ευρώ! Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης φρόντισε να επισημάνει αυτή την εξέλιξη λέγοντας πως «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα το νέο ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 - 2020. Το ελληνικό ΕΣΠΑ είναι το τρίτο μεταξύ των 28 κρατών μελών της ευρωπαϊκης ένωσης που εγκρίνεται, πράγμα που αποδεικνύει και την σοβαρή δουλειά που προηγήθηκε».

Σχετική ανακοίνωση έβγαλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπογράμμισε πως η συμφωνία «συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την επάνοδο της Ελλάδας στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη και την μετατροπή της σε μία παραγωγική οικονομία. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα επενδυθούν στην πραγματική οικονομία της χώρας συνολικοί πόροι 15,52 δισ. ευρώ από την πολιτική συνοχής και 4,2 δισ. ευρώ για την πολιτική αγροτικής ανάπτυξης»

Τα ποσά αυτά θα διατεθούν σε τομείς που αφορούν και την απασχόληση-εκπαίδευση και κατάρτιση των νέων, όπως και για την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Στόχος είναι ακόμη μέσω των κονδυλίων να στηριχθούν οι νέοι για να ανοίξουν επιχειρήσεις, ενώ κονδύλια θα δοθούν και για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών..

Συνολικά, τα χρήματα που θα δοθούν για επενδύσεις υπολογίζεται να φτάσουν τα 26 δισ. ευρώ, μαζί με την εθνική συμμετοχή.

Καλό νέο για το οικονομικό επιτελείο ήταν και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς και μάλιστα πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί:

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,046 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος για το α΄τετράμηνο ήταν 742 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο αυτή η εξέλιξη δείχνει πως η Αθήνα έχει μπει στον δρόμο των πρωτογενών πλεονασμάτων, παρά την σοβαρή υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα