Φοροδιαφυγή και… μισές δουλειές

Αιχμές λέει άφησε ο Γιάννης Στουρνάρας για την λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που βρίσκεται στα χέρια του Χάρη Θεοχάρη: Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε σε συνέντευξή του πως έχει την αίσθηση ότι «κυνηγάμε τα μικρά ψάρια και όχι την μεσαία και μεγάλη φοροδιαφυγή που ζουν πλουσιοπάροχα σε βάρος της κοινωνίας. Έχουμε δώσει όλα τα όπλα στον Γενικό Γραμματέα και έχουμε κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις, για να αλλάξει ότι θέλει και να βάλει όποια πρόσωπα

θέλει για να πατάξει την μεγάλη φοροδιαφυγή».

Ο Γιάννης Στουρνάρας βεβαίως μπορεί να κρίνει μεν μια σχεδόν ανεξάρτητη υπηρεσία όπως αυτή της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, δεν πρέπει να ξεχνά όμως πως κατ΄ουσία δεν έπαψε να βρίσκεται κάτω από την πολιτική του σκέπη. Και η συγκεκριμένη «γραμμή» που αφορά σε πάταξη της «μεγάλης» φοροδιαφυγής, ξεκινά από την πολιτική βούληση να γίνει κάτι τέτοιο, με άλλα λόγια να δοθεί η σχετική κατεύθυνση. Αν το εκτελεστικό όργανο δεν την ακολουθεί.. τότε πράγματι υπάρχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα φιλόδοξα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για την είσπραξη των φόρων βρίσκονται σε «κομβικό» σημείο. Για παράδειγμα, αυτή την στιγμή προτεραιότητα είναι τα πάντα να γίνονται ηλεκτρονικά και απλά: Είναι όμως έτσι; Ας πάρουμε για παράδειγμα την εξόφληση δόσεων από ρυθμίσεις χρεών που γίνεται πια μέσω Τραπεζών με την εκτύπωση της περιβόητης Ταυτότητας Ρυθμισμένης Οφειλής.

Μόνον στην μεγαλύτερη Εφορία της Αθήνας υπολογίζεται πως καθημερινά «σκάνε» 6.000 περιπτώσεις δόσεων που ενώ έχουν καταβληθεί στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για λογαριασμό του Κράτους, εντούτοις δεν φαίνονται στην προσωποποιημένη πληροφόρηση του φορολογούμενου, αντίθετα εμφανίζονται ως ανεξόφλητα ποσά και μάλιστα … με προσαυξήσεις.

Η «αυτοματοποιημένη» ενημέρωση όχι μόνον έχει πάει «περίπατο», αλλά για να διορθωθεί το λάθος ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί στην ΔΟΥ που ανήκει και να απασχολήσει για τουλάχιστον τρία τέταρτα της ώρας τον αρμόδιο υπάλληλο!

Με άλλα λόγια… μισές δουλειές.

Keywords
Τυχαία Θέματα