ΤΑ ΧΡΕΗ «ΠΝΙΓΟΥΝ» ΤΙΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ

10:05 1/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Ένα δισεκατομμύριο ευρώ αναζητούν οι ακτοπλοικές εταιρείες.

Του Σάββα Ν. Αθανασίου

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους οι συσσωρευμένες ζημιές των τεσσάρων μόνο εισηγμένων εταιρειών υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογισθούν οι δανειακές τους υποχρεώσεις και αναμένεται να προκληθούν αναταράξεις στις ακτοπλοικές συνδέσεις των νησιών ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, φοβούμενο ότι μπορεί να υπάρξουν και χρεοκοπίες «πέρασε» στον τελευταίο νόμο-«σκούπα»

για τη ναυτιλία διάταξη με την οποία προβλέπεται άμεση αντικατάσταση πλοίων στη γραμμή που θα δημιουργείται πρόβλημα! Με αυτόν τον τρόπο οι υπηρεσίες του αρμόδιου υπουργείου θέλησαν να ξεπεράσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται για την δρομολόγηση ενός πλοίου.

Οι τράπεζες που έχουν χρηματοδοτήσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες προσπαθούν να εξασφαλίσουν νέους Έλληνες αγοραστές από την ποντοπόρο ναυτιλία, ωστόσο αυτοί αρνούνται πεισματικά, όπως ο Πάνος Λασκαρίδης, ο Γεράσιμος Στρίντζης και άλλοι. Βέβαια, οι τράπεζες εξετάζουν το ενδεχόμενο των συγχωνεύσεων, αλλά σε αυτή τη φάση, οι συνενώσεις των εταιρειών είναι σίγουρο ότι θα διπλασιάσουν τις ζημίες. Εξετάζεται η περίπτωση πώλησης πλοίων, αλλά αυτή την περίοδο με δεδομένη την πτώση της αξίας των πλοίων θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα. Έτσι προκρίνεται η ναύλωση των πλοίων ή ακινητοποίηση τους. Είναι δεδομένο ότι μεγάλος αριθμός επιβατηγών πλοίων θα δέσει εφέτος, εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιβατικής κίνησης. Αλλά ακόμα και τα ταχύπλοα πλοία θα περιορίσουν τις εβδομαδιαίες προσεγγίσεις τους προς τα νησιά, λόγω της εκτίναξης της τιμής των καυσίμων.

Ωστόσο, οι εταιρείες προχωρούν και σε επιβράδυνση των ταχυτήτων των πλοίων. Έτσι, ένα δρομολόγιο, π.χ. από τον Πειραιά για Χίο και Μυτιλήνη, που μέχρι τώρα γίνονταν σε 9,9 ώρες, πλέον θα διανύεται σε 12,5 ώρες, ενώ ορισμένα άλλα συμβατικά, υπερήλικα πλοία της γραμμής μπορεί να έχουν καθυστέρηση μέχρι και τέσσερις ώρες. Να επισημάνουμε ότι η απόσταση ΠειραιάςΜυτιλήνη είναι 210 ναυτικών μιλίων.

Ανάλογες καθυστερήσεις θα έχουν τα δρομολόγια για την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, αλλά και τα κοντινότερα νησιά όπως η Πάρος, η Νάξος, η Μύκονος και η Σύρος. Επιπλέον οι εταιρείες για να αυξήσουν τα έσοδα από την σημαντική μείωση της επιβατικής κίνησης που προσεγγίζει το πρώτο τετράμηνο το 40% προχωρούν σταδιακά σε αυξήσεις των εισιτηρίων από 5% στα απλά εισιτήρια και φθάνουν μέχρι και 10% στις καμπίνες υψηλών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τεχνικές αναλύσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών τα πλοία που ταξιδεύουν με ταχύτητες 22 κόμβων την ώρα, όταν τη μειώσουν κατά 4 κόμβους μπορούν να εξοικονομήσουν μείωση καυσίμων μέχρι και 50%. Ήδη τα πλοία που είναι δρομολογημένα στη γραμμή ΠειραιάςΚρήτη ταξιδεύουν με δύο από τις τέσσερις μηχανές που διαθέτουν.
Η συνεχής αύξηση της τιμής των καυσίμων έχει εκτινάξει τα έξοδα των ακτοπλοϊκών εταιρειών που για τρίτη συνεχή χρονιά καταγράφουν ζημίες.

Κατά την περσινή οικ

Keywords
Τυχαία Θέματα