ΣΥΡΙΖΑ έτοιμος για όλα

08:27 9/9/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μία μόλις εβδομάδα πριν εκφωνήσει τις προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από βήματος της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει βέβαιος ότι μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να απαλλάξει τη χώρα από το Μνημόνιο.
Παράλληλα, γνωρίζοντας πως το «αδύνατο σημείο» των προτάσεων

του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το κατά πόσον θα δεχθούν οι δανειστές να υιοθετήσουν τις θέσεις μίας αριστερής κυβέρνησης κατά την υποθετική διαπραγμάτευση, ο επικεφαλής του κόμματος αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και περιγράφει τις μονομερείς ενέργειες ως «ύστατη» λύση. Ερωτηθείς σχετικά από την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει πως «αν δεν δεχθούν πάγωμα τόκων, θα είναι σαν να θέλουν οι ίδιοι να οδηγήσουν τα πράγματα σε αδιέξοδο, πράγματα που θεωρώ ανορθολογικό όχι γιατί θα μας λυπηθούν, αλλά γιατί απλά δεν τους συμφέρει μια τέτοια προοπτική που θα θέσει σε διακινδύνευση την ίδια τη συνοχή της Ευρωζώνης».

«Σκληρή διαπραγμάτευση»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϊδεάζει για μία «σκληρή διαπραγμάτευση» με τους δανειστές και προαναγγέλλει πως αν δεν δεχθούν πάγωμα τόκων, τότε οι μονομερείς ενέργειες θα είναι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί αρχικά (σ.σ. να μην δεχθούν πάγωμα τόκων και αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης), τότε κι εμείς θα απαντήσουμε με τον δέοντα τρόπο», τονίζει ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει πως «οι μονομερείς ενέργειες σε σχέση με την εξυπηρέτηση του χρέους δεν αποτελούν επιθυμία μας, αλλά αν μας εξωθήσουν σ’ αυτές, δε θα διστάσουμε προκειμένου να υπερασπιστούμε τη ζωή και την αξιοπρέπεια του λαού μας, την ίδια την κυριαρχία της χώρας μας».

«Εντός του ευρώ»

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ακόμη και στην περίπτωση της μονομερούς παύσης πληρωμών, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αντικρούσει προκαταβολικά το επιχείρημα πως κάτι τέτοιο, θα ισοδυναμεί με έξωση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Κανείς δεν μπορεί να μας αποβάλει από το ευρώ», σημείωσε στην ίδια συνέντευξη, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, με έμφαση πως αν γίνει κάτι τέτοιο, η δανειστές γνωρίζουν πως θα είναι «η αρχή του τέλους της Ευρωζώνης».

Keywords
Τυχαία Θέματα