Συνεχίζονται οι έρευνες στα κύματα του Ινδικού Ωκεανού για το Boeing

Δεκατρείς ημέρες μετά την εξαφάνιση του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αναχώρησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, η έρευνα επικεντρώνεται σε μια τεράστια θαλάσσια παγωμένη περιοχή έκτασης 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ, τη μεγαλύτερη πόλη στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, πολύ μακριά από την αρχική τροχιά του αεροπλάνου. Η αυστραλιανή Αρχή για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (AMSA) έχει στείλει τέσσερα αεροσκάφη στην περιοχή, 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ. Το Σάββατο αναμένεται

να φθάσουν στην περιοχή το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα.

Στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Χαμηλά, πυκνά σύννεφα και βροχή που δυσχεραίνουν τις έρευνες. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς τα αεροπλάνα πετούν μόλις εκατό μέτρα πάνω από την θάλασσα. Τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών αναμένουν οι εναέριες μονάδες έρευνας που αναζητούν το εξαφανισμένο αεροπλάνο της Malaysia Airlines στον νότιο Ινδικό Ωκεανό. «Οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν ήμασταν σε θέση να έχουμε καλή ορατότητα», ανέφερε ο υποσμηναγός Κρις Μπίρερ της Βασιλικής Αυστραλιανής Πολεμικής Αεροπορίας (RAAF) μετά την επιστροφή της αποστολής του την Πέμπτη το βράδυ. Σύμφωνα όμως με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Αυστραλίας ο καιρός βελτιώνεται και αυτό θα διευκολύνει την έρευνα.

Η Αυστραλία θα στείλει και άλλα αεροσκάφη στην περιοχή. Θα λάβουν επίσης μέρος και αεροσκάφη της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ. Λόγω της μεγάλης απόστασης, κάθε αεροπλάνο που λαμβάνει μέρος ερευνά την περιοχή μόνο για δυο ώρες γιατί θα πρέπει να επιστρέψει στη στεριά για ανεφοδιασμό.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας» είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ ο οποίος πρόσθεσε πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσο του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων. Όπως εξηγούν οι Αυστραλοί, τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να έχουν απομακρύνει τα αντικείμενα από το σημείο που εντοπίστηκαν στις 16 Μαρτίου. Ο Αυστραλός υπουργός Αμύνης, Ντέϊβιντ Τζόνστον, είπε ότι «ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Γουόρεν Τρας σημείωσε ότι «δορυφόροι χτενίζουν πλέον την περιοχή» με την ελπίδα να εντοπίσουν τα αντικείμενα.

O Πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είναι «καταρρακωμένος» από τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης MH370 με 239 επιβαίνοντες, εκ των οποίων τα δύο τρίτα είναι Κινέζοι, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που μαζί του. «Όπως μπορείτε να καταλάβετε, έχει καταρρακωθεί από όλα αυτά, καθώς υπήρχαν τόσοι Κινέζοι στο αεροσκάφος, ακριβώς όπως και ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίπ», δήλωσε ο Άμποτ. Από τους 227 επιβάτες του αεροσκάφους, 153 είναι Κινέζοι.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που αναμένεται τον Απρίλιο στη Μαλαισία δήλωσε ότι οι έρευνες για το Μπόινγκ 777 είναι «απόλυτη προτεραιότητα για τις ΗΠΑ». Η κυβέρνηση της Μαλαισίας ζήτησε από το FBI να αναλύσει τα ηλεκτρονικά αρχεία που σβήστηκαν τον περασμένο μήνα από έναν προσομοιωτή πτήσης ο οποίος κατασχέθηκε στο σπίτι του κυβερνήτη του αεροσκάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα