Eurobank: Τα αγκάθια για την αύξηση

Προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση αλλά και στην διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η επιμονή της τρόικας στο να καλυφθεί αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, ύψους 3 δις. ευρώ. Η τρόικα απαιτεί το ΤΧΣ να μετέχει στη διαδικασία μόνο στην περίπτωση που η έκδοση δεν καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια, δηλαδή να καλύψει τυχών αδιάθετα.

Δεδομένου ωστόσο του

πολύ μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την αύξηση το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν αδιάθετα. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank από 95% που είναι σήμερα θα περιοριστεί στο 35% εξέλιξη αρκετά άβολη όχι μόνο για την διοίκηση του ΤΧΣ αλλά και την κυβέρνηση. Ουσιαστικά θα πραγματοποιηθεί η αποκρατικοποιήσει της τράπεζας σε ένα σημείο που ακόμα η τράπεζα δεν έχει πάρει τα πάνω της δηλαδή θα πουλήσει σε πολύ χαμηλή τιμή. Έτσι το ΤΧΣ χάνει κάθε ελπίδα να ανακτήσει σημαντικό τμήμα της επένδυσης που είχε κάνει στην τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίηση.

Από την άλλη πλευρά η κάλυψη των 3 δις. ευρώ αποκλειστικά από ιδιώτες θα μεταδώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα για την κατάσταση και τις προοπτικές της οικονομίας. Θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον τραπεζικό τομέα!

Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος είναι το γεγονός ότι τα τρία επενδυτικά σχήματα που συμμετέχουν στη διαδικασία ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές επιθυμούν να επενδύσουν στην αύξηση κεφαλαίου της Eurobank κεφάλαια ύψους έως 4 δισ. ευρώ!

Οι τρεις ειδικού τύπου επενδυτές έχουν δεσμευθεί, τόσο στις διοικήσεις της τράπεζας και του ΤΧΣ όσο και στην κυβέρνηση, να συμμετέχουν στην αύξηση με ποσά 1 έως 1,5 δισ. ευρώ έκαστος. Αναλυτικότερα, τα τρία στρατηγικά επενδυτικά σχήματα είναι:

α) Fairfax, Wilbur Ross, Fidelity και Capital Research. Πρόκειται για το σχήμα που είχε επενδύσει με μεγάλη επιτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση της Bank of Ireland. Το σχήμα είναι πεπεισμένο για την ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ στελέχη του που έχουν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δηλώνουν εντυπωσιασμένα από την αποφασιστικότητα του Αντώνη Σαμαρά. Στόχος τους είναι μέσω της Eurobank να επαναλάβουν το επιτυχημένο ιρλανδικό «πείραμα» και στη χώρα μας. Η Fairfax ήδη έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα (Μυτιληναίος, Eurobank Properties), ενώ Fidelity και Capital Research συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολαρίων η κάθε μία.

β) York Capital, Anchorage, Marathon, Perry Capital και Monarch. Αποτελούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα private equities των ΗΠΑ. Ηδη έχουν τοποθετήσεις στην ΕλλάδαYork μετέχει στην Τέρνα), ενώ και τα 7 funds κατέχουν μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς. Εκπρόσωποι του σχήματος έχουν συμμετάσχει σε συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και με το ΤΧΣ και εκτιμούν ότι το πρόγραμμα για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα αποδώσει μεγάλους καρπούς.

γ) Appolo Asset Management, με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 160 δισ. δολαρίων και εξειδίκευση στις τράπεζες και στις ασφαλιστικές εταιρείες.

Keywords
Τυχαία Θέματα