Η «μάχη του Μοριά» για Τατούλη-Βουδούρη

Ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μανώλης δεν φαίνεται να συγκεντρώνει υπολογίσιμα ποσοστά και, ως εκ τούτου, η διεκδίκηση της περιφέρειας Πελοποννήσου έχει εξελιχθεί σε μία σκληρή μάχη μεταξύ του υποψηφίου του ΣΥΡΙΖΑ, Οδυσσέα Βουδούρη και του νυν περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη.

Αλλαγή συσχετισμών

Όταν ξεκίνησε η κούρσα, οι συσχετισμοί ήταν καθαρά υπέρ του νυν περιφερειάρχη. Ο Πέτρος Τατούλης είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, πήρε -δια της διολισθήσεως- την στήριξη

και της ΝΔ (έστω και με «κρύα καρδιά»…) ενώ την ίδια στιγμή, ο Οδυσσέας Βουδούρης αντιμετώπιζε οξύτατα εσωκομματικά προβλήματα, οι Νομαρχιακές Οργανώσεις Πελοποννήσου απέρριπταν την υποψηφιότητά του και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να «επιβάλει» στην βάση την εν λόγω υποψηφιότητα.
Ωστόσο, έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να επουλώνει ορισμένα από τα αρχικά τραύματα που δημιούργησε η υποψηφιότητά του, ενώ δίνει ήδη βάρος στους νομούς Αρκαδίας και Μεσσηνίας (σ.σ. υπήρξε, άλλωστε, και βουλευτής Μεσσηνίας) προκειμένου να δώσει δυναμική στην υποψηφιότητά του. Παράλληλα, ο κ. Βουδούρης φαίνεται πως έχει γίνει αποδεκτός πλέον από τις νομαρχιακές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς προχθές και η Νομαρχιακή Επιτροπή Κορίνθου τον διαβεβαίωσε για την στήριξή της.

Στον αντίποδα, αντιμέτωπος με έναν μικρό εμφύλιο στην παράταξή του είναι ο νυν περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης. Ήδη, την περασμένη εβδομάδα, παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, Γιώργος Πουλοκέφαλος, οι αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας Γιώργος Δέδες, Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Πουλάς, ο οποίος αποπέμφθηκε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας από τον κ. Τατούλη. Οι πρώην στενοί συνεργάτες του περιφερειάρχη τον κάλεσαν, με κοινή τους δήλωση, να παραιτηθεί «σε ένδειξη πολιτικής ευθύνης», ενώ χαρακτήρισαν τη διαδρομή του ως «μια διαδρομή που χαρακτηρίζεται από έλλειμμα δημοκρατίας, αλαζονεία, εγωκεντρισμό, καθεστωτική νοοτροπία. Και έχει καταλήξει στην ουσιαστική διάλυση της παράταξης», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στον πυρήνα της κρίσης στο εσωτερικό της παράταξης Τατούλη δεν βρίσκεται τίποτε άλλο από την αλλαγή των σημείων στήριξης, σε σχέση με τις εκλογές του 2010. Ο κ. Τατούλης δεν μπορεί, πλέον, να πορευθεί με τα «πασοκογενή» στελέχη που τον στήριξαν στις κάλπες κατά την προηγούμενη αναμέτρηση, ούτε φυσικά να αρκεστεί στις μικρές δόσεις κεντροδεξιών ή πολιτευτών του ΛΑΟΣ που συμμετείχαν στο συνδυασμό του. Η στήριξη που του έδωσε η Ν.Δ. συνεπάγεται και την εμπλοκή γαλάζιων στελεχών στο ψηφοδέλτιο και, κυρίως, σε θέσεις αντιπεριφερειαρχών την επόμενη ημέρα. Οι αποχωρήσεις στελεχών, συνεπώς, δεν έχουν να κάνουν μόνον με τη «δημοκρατικότητα» του κ. Τατούλη, όπως επιμένουν να σημειώνουν οι επικριτές του αλλά και με την ανάγκη του να αλλάξει το μίγμα του ψηφοδελτίου προς το πιο… νεοδημοκρατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το Μαξίμου για το θέμα στη λογική ότι, πλην κάποιων στενών του συνεργατών, όλες οι υπόλοιπες θέσεις είναι προς συζήτηση.

Τούτων δοθέντων, το παιχνίδι στην Πελοπόννησο είναι ανοιχτό και η σύγκρουση Τατούλη-Βουδούρη θα σκληραίνει όσο πλησιάζουμε προς τις περιφερειακές εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα