ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ «ΒΟΜΒΑ» ΤΗΣ EULER-HERMES

18:11 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Αναστάτωση και ανησυχία επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις μετά την απόφαση της Εuler Hermes να διακόψει την ασφάλιση των πιστώσεων για τις εισαγωγές στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά η απόφαση της ασφαλιστικής δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στις ελληνικές επιχειρήσεις που πρέπει να κάνουν εισαγωγές από το εξωτερικό και τους ζητούν να πληρώσουν με μετρητά, πριν την αποστολή των παραγγελιών.

Πρόκειται για τη δεύτερη εταιρεία,

μετά την «Coface» που προχωρεί σε διακοπή των ασφαλίσεων των πιστώσεων προς τη χώρα μας, γεγονός που προκάλεσε ασφυξία στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Από προχθές, εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις παλεύουν να πείσουν τις εταιρείες του εξωτερικού που τους παρέχουν πρώτες ύλες και τελικά προϊόντα να μη σταματήσουν να δέχονται την πίστωση. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις πέφτουν πάνω σε… τοίχο άρνησης

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τονίζει ότι πλέον το ελληνικό εμπόριο εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, ενώ κάνει λόγο εξαιρετικά ανησυχητική, αν όχι καταστροφική εξέλιξη.

«Όποιες ελπίδες, τέλος, για διαλλακτικότητα την ύστατη στιγμή από την πλευρά των προμηθευτών διαψεύδονται κατηγορηματικά, αφού οι οίκοι του εξωτερικού ζητούν από τους Έλληνες εξαγωγείς ρήτρες καλής εκτέλεσης των παραγγελιών τους, ενώ αρκετοί, με ευγενικές επιστολές, ζητούν την αναστολή της συνεργασίας τους με ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να ξεκαθαρίσει το τοπίο», επισημαίνει η ΕΣΕΕ.

Για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη για τη χημική βιομηχανία, που ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρώτων υλών της εισάγεται από το εξωτερικό, κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών.

Στο πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των πρώτων υλών τα τελευταία χρόνια προστίθεται πλέον και αυτό της ασφάλισης των πιστώσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο σύνδεσμος και επισημαίνει ότι στο δυσμενές περιβάλλον προστίθεται η έλλειψη χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες με την ετήσια μεταβολή της χρηματοδότησης για τo 2011 να διαμορφώνεται στο -6,0% και να συνεχίζει μειούμενη.

«Δυστυχώς η κυβερνητική απραξία των δύο τελευταίων χρόνων συνεχίζεται και πραγματικά αναρωτιόμαστε πώς θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο που έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις», επισημαίνει ο ΣΕΧΒ.

Keywords
Αναζητήσεις
Τυχαία Θέματα