Η Ε. Παναρίτη στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος, πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Έλενα Παναρίτη, μίλησε την 01/06 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νίκο Καρούτζο.

Μεταξύ άλλων είπε:  
* Για το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει περίοδο ανάπτυξης και μου φάνηκε ότι μεγαλώνει. Και μου έδωσε την αίσθηση ότι ωριμάζει περισσότερο, παρουσίασε κάτι που δεν ήταν
απλά ένα οικονομικό πρόγραμμα, έλεγε και για μορατόριουμ με την Τουρκία. Βρισκόμαστε στην Ευρώπη, είμαστε στο ΝΑΤΟ, τι μορατόριουμ με την Τουρκία να κάνουμε;  Όλα τα έλυσε αυτός ο άνθρωπος, τα είπε όλα πολύ ωραία. Πόσα από αυτά μπορούν να γίνουν και  πόσα όχι , δεν το ξέρουμε , ούτε θα μπορέσουμε να το μάθουμε φαντάζομαι, παρά μόνο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ  γίνει κυβέρνηση. Νομίζω ότι υπάρχουν πολλές αντιφάσεις. Παραδείγματος χάριν αυτό το πράγμα που μιλάει για μορατόριουμ με την Τουρκία. Αυτό πρέπει να το κάνει ο ίδιος, αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός έτσι όπως σκέφτεται, με το ΝΑΤΟ ούτως ώστε να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαπραγμάτευσης. Ακούγεται σαν τον Ρομπέν των Δασών, ας πούμε, που όλα τα κόβει, όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει και θα τα κάνει όλα αυτός χωρίς βέβαια να συνειδητοποιεί ότι προυπάρχουν θεσμοί,  οργανισμοί και άλλες δυνατότητες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να χαμηλώσουμε εάν θέλετε -εγώ το έχω πει πρώτη στη Βουλή- το ποσοστό του ΑΕΠ που δίνουμε σε δαπάνες».

* Για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας:

«Αυτά της Νέας Δημοκρατίας είναι απλά. Νομίζω ότι μπορούν να γίνουν πολύ άνετα. Πάρα πολύ άνετα. Το πρώτο πράγμα το οποίο για την ακρίβεια, το είχα συζητήσει παλαιότερα κι εγώ, θεωρώ ότι κάτι που δεν κάναμε ποτέ και στο πρώτο και στο δεύτερο μνημόνιο, δεν ζητήσαμε χρήματα για να μπορέσουμε να δώσουμε ανακούφιση σε αυτούς που είχαν τις δουλειές τους. Είτε είναι στο Δημόσιο είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα.
Όταν κάνουμε λοιπόν, τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις κι όταν παίρνουμε τέτοιες δανειακές συμβάσεις, πάντα γίνεται ένα fund γι αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους. Κυρίως όταν η χώρα είναι πολύ μικρή, η αγορά της ακόμα πιο μικρή και η ύφεση περιμένουμε να μεγαλώσει. Αφήσαμε αν θέλετε, λίγο την χώρα και την αγορά  έρμαια της τύχης της ύφεσης που φέρναμε, γιατί δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι πρόκειται να χάσουν τις δουλειές τους στο μέλλον, είναι αυτοί που έχουν χάσει τις δουλειές τους τώρα, στον ιδιωτικό τομέα. Τι κάνουμε γι αυτούς τους ανθρώπους; Πόσοι από αυτούς δεν έχουν καταφέρει να μπούν στον ΟΑΕΔ γιατί ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες; όλα αυτά λοιπόν τα βρίσκω πάρα πολύ θετικά. Το θέμα είναι όμως ότι σε ένα οικονομικό πρόγραμμα πρέπει να δώσουμε -και εκεί εγώ βλέπω ότι πρέπει ακόμα να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση- να παρουσιαστεί ένας δρόμος διεξόδου."

* Για τα λάθη του ΠΑΣΟΚ:  

Δημοσιογράφος: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και έχουμε φτάσει σήμερα  σε αυτό το σημείο;

Ελ. Παναρίτη: «Δεν είπαμε την αλήθεια και κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας... Ο κ. Βενιζέλος έκανε άνοιγμα στους
Keywords
Τυχαία Θέματα