Στουρνάρας: «Βρίσκομαι εδώ για να είμαι χρήσιμος»

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η φορολογική πλάστιγγα γέρνει σε βάρος όσων πληρώνουν περισσότερο από όσο τους αναλογεί έναντι όσων φοροδιαφεύγουν. Με τις αλλαγές στη φορολογία διευρύνεται η φορολογική βάση, υποστήριξε και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός εξαλείφει το πρωτογενές έλλειμμα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ «έχει διανυθεί το 80% της πορείας μέχρι τη βιωσιμότητα

του χρέους».

Η Ελλάδα εξέπληξε θετικά στο πρωτογενές πλεόνασμα, που προβλέπεται να φτάσει τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,4% επί του ΑΕΠ, υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει «μαϊμούδισμα» καθώς ο υπολογισμός γίνεται με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Τα θετικά σημάδια, πρόσθεσε, δεν συγκινούν όσους έχουν μαγικά ραβδιά που διαγράφουν χρέη και το δήθεν πρόγραμμα που προτείνουν είναι έξοδος από την Ευρωζώνη.

Όσο ξεδιπλώνει το πρόγραμμα του ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο αποκαλύπτεται ένα εφιαλτικό σενάριο, ένα σενάριο χρεοκοπίας, ο κ. Τσίπρας γίνεται μάντης κακών, ανέφερε.

Ως προς τις συζητήσεις με την τρόικα είπε ότι «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά. Η τελευταία διαπραγμάτευση αν και έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Δεν συναινούμε. Διαπραγματευόμαστε μέχρι να μπορέσουμε μόνοι μας να ξαναβγούμε στις αγορές».

Για τον προϋπολογισμό του 2014 επανέλαβε ότι από εδώ και πέρα η δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα προέλθει από μέτρα που εξάντλησαν τις κοινωνικές και οικονομικές δυνατότητες (των πολιτών).

Ο προϋπολογισμός απομακρύνει περισσότερο τον κίνδυνο χρεοκοπίας και ενισχύει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. Ολόκληρο το αναπτυξιακό πρόγραμμα της οικονομίας αλλάζει εκ βάθρων, υποστήριξε.

Για το νέο φορολογικό σύστημα, είπε πως στηρίζεται θεσμικά στους κώδικες εισοδήματος που έχουμε ψηφίσει, έχει διευρυμένη φορολογική βάση με ένταξη ομάδων που ευνοούνταν, περιορίζει την επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, αξιοποιεί πλαίσιο ελέγχου των ενδοομιλικών συναλλαγών και ηλεκτρονικά συστήματα για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη έχουμε αποτελέσματα, στο 11μηνο είμαστε στον στόχο των φορολογικών εσόδων, πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα