Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ «εκφράζει το προχθές»

«Όχι πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, ναι στις διαρθρωτικές αλλαγές, ναι στη γενναία στήριξη της πραγματικής Οικονομίας, ναι στα μέτρα προστασίας της κοινωνικής συνοχής και ιδίως των ευπαθών κοινωνικών ομάδων» τόνισε ο κ. Βενιζέλος. Αναφορικά δε με το θέμα των πλειστηριασμών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι ο κ. Τσίπρας παραβιάζει ανοιχτές θύρες με την κατάθεση της τροπολογίας του αφού, όπως είπε, αν δεν υπάρξει συμφωνία

με την τρόικα (επειδή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου η προστασία της πρώτης κατοικίας) θα παραταθεί μονομερώς με κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Επίσης απαγορεύεται στις τράπεζες να πουλήσουν τα πακέτα των «κόκκινων» δανείων σε άλλες τράπεζες ή σε εισπρακτικές εταιρείες, ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος λέγοντας: «Άρα, άνθρακας ο θησαυρός του κ. Τσίπρα».

Ο κ. Βενιζέλος προσέθεσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν πρόκειται να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού, εξηγώντας πως είναι αυτό κοινωνικά ανάλγητο, οικονομικά αναποτελεσματικό και τραπεζικά ατελέσφορο και αυτό θα γίνει κατανοητό. «Όπως κατανοητό θα γίνει στους εταίρους μας ότι τώρα που έχει αλλάξει ριζικά η αγορά εργασίας είναι παντελώς περιττό να μιλάμε για ομαδικές απολύσεις» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Αντιλαμβάνομαι πόσο ενοχλημένη είναι η αντιπολίτευση γιατί αυτά που λέμε τα εννοούμε» ανέφερε, επισημαίνοντας πως βασίζει τη ρητορική της όταν λέει «θα διώξουμε την τρόικα και θα σκίσουμε το Μνημόνιο» σε βάσεις σαθρές, αφού δεν θα υπάρχει ούτε τρόικα, ούτε μνημόνιο. «Δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης για τον κ. Τσίπρα, την ομάδα του και τους συνεταίρους του» σημείωσε, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ συνειδητή προσπάθεια να καλλιεργηθεί σκόπιμα η αγωνία του κόσμου από αυτούς που επενδύουν στο αρνητικό σενάριο.

«Μετέτρεψαν την αγωνία αυτή σε μικροπολιτικό πανηγύρι και μόνο με τη μυρωδιά της εξουσίας. Κι ενώ καταγγέλλουν τις πολιτικές και τους πολιτικούς της μεταπολίτευσης, επιθυμούν την επιστροφή σε αυτές. Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός», είπε. Ακόμη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως βασίζεται σε σοφίσματα και στην τυμβωρυχία, την εκμετάλλευση του θανάτου και του ανθρώπινου πόνου επειδή, όπως είπε, «δεν υπάρχουν προτάσεις και πρέπει να καούν τα συναισθήματα». «Χάθηκε κάθε περιθώριο συναίνεσης γιατί δεν υπάρχει καμία αίσθηση ευθύνης. Γιατί καλόμαθαν στο γεγονός ότι κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουμε το βάρος της σωτηρίας της χώρας. Υπάρχουν τα θύματα κι εκείνοι στήνουν τον χορό των καλικάντζαρων» υπογράμμισε, και, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Όμως δεν φέρνει αποτελέσματα αυτό, είστε καθηλωμένοι σε μεσαία ποσοστά».

Αν εμείς που αγωνιζόμαστε για τη χώρα εκφράζουμε την Ελλάδα του χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το προχθές, είπε ο κ. Βενιζέλος και καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευσης ότι τώρα που βγαίνουμε από την κρίση ζητεί να τα μηδενίσουμε όλα και να γυρίσουμε στο 2008 να γυρίσουμε υπό το μηδέν και να διακινδυνεύσουμε ακόμη «να ζήσει η χώρα τη μοναδική εμπειρία της ασύντακτης χρεοκοπίας».

Τέλος, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2014, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι είναι προϋπολογισμός της τελικής εξόδου από το Μνημόνιο, του πλεονάσματος και της αποκατάστασης των αδικιών, του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, της εξισορρόπησης του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (αποκαθίσταται η ανταγωνιστικότητα) της επιστροφής σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Είναι ο προϋπολογισμός – βάση επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας που θεμελιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε δέκα βήματα για την έξοδο από την κρίση:

Εκταμίευση της επόμενης δόσης

Τερματισμός της εκκρεμότητας και της συζήτησης για ανύπαρκτα θέματα με την τρόικα, όπως οι πλειστηριασμούς και ομαδικές απολύσεις

Συμφωνία για το δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2016 χωρίς προσθετα μέτρα

Δυναμική προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας

Πρακτική στήριξη της πραγματικής οικονομίας

Προστασία κοινωνικής συνοχής μέσα από την αξιοποιηση κονδυλίων – κανένα νοικοκυριό να μη μένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Μετάβαση από τα έκτακτα φορολογικά μέτρα στο εθνικό φορολογικό σύστημα

Ολοκληρωση αλλαγών στο τραπεζικό σύστημα, προώθηση τραπεζικής ένωσης

Επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές

Ασφαλής επάνοδος στις αγορές

Keywords
Τυχαία Θέματα