Στο Στρασβούργο η «Μαύρη Βίβλος του Μνημονίου»

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συναντηθεί σήμερα με τον αυστριακό ευρωβουλευτή και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ότμαρ Κάρας και το Γάλλο σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Λιέμ Οάνγκ Νγκόε. Οι δύο ευρωβουλευτές είναι συνεισηγητές της εξεταστικής Eπιτροπής που συστήθηκε στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να διερευνήσει το έργο της τρόικας στις τέσσερις χώρες σε ΜνημόνιοΕλλάδα,

Κύπρο, Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει στους δύο συνομιλητές του να παραταθεί η διάρκεια και να διευρυνθεί η εντολή της εν λόγω επιτροπής, προκειμένου «κάθε εμπλεκόμενο, πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο, να μπορέσει να διερευνήσει ενδελεχώς τις συνθήκες υπό τις οποίες κυβερνήσεις αποφάσισαν την υπαγωγή των χωρών τους σε Μνημόνιο, αλλά και τα «έργα και ημέρες» της τρόικας στις χώρες αυτές».

«Διαφάνεια»

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από την αξιωματική αντιπολίτευση, ο Αλέξης Τσίπρας θα επισημάνει στους ευρωβουλευτές ότι «οι λαοί της Ευρώπης δικαιούνται και οφείλουν να γνωρίζουν. Χωρίς τη διαφάνεια, το διαρκή δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο, αλλά και τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη, χωρίς δηλαδή την άμεση εγκατάλειψη της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής και τη συνολική αλλαγή πορείας, η Ευρωζώνη θα είναι το θερμοκήπιο της εξαθλίωσης, της ακροδεξιάς και του φασισμού», θα τονίσει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας θα υπενθυμίσει ότι «το πρώτο Μνημόνιο επιβλήθηκε παρακάμπτοντας το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία». «Η τότε κυβερνητική πλειοψηφία είχε απλώς εξουσιοδοτήσει τον υπουργό των Οικονομικών – ο οποίος δεν έχει περιληφθεί στον κύκλο ακροάσεων της Επιτροπής – για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου», εξηγεί συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα… πεπραγμένα της τρόικας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Στρασβούργο έχοντας στις αποσκευές του μία πολυσέλιδη έκθεση που έχει καταρτιστεί εδώ και καιρό στην Κουμουνδούρου. Επί της ουσίας πρόκειται για την -κατά ΣΥΡΙΖΑ- «Μαύρη Βίβλο του Μνημονίου», δηλαδή όλες τις αλλαγές που έχουν προωθηθεί, αλλά και τα κοινωνικά καταστροφικά αποτελέσματά τους. Στη συγκεκριμένη έκθεση αναφέρονται εκτενώς όλες οι επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία από την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας, με πίνακες, διαγράμματα και αριθμούς.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει να παρεμβαίνει διαρκώς η Ευρωβουλή στις συζητήσεις μεταξύ τρόικας-ελληνικής κυβέρνησης, ως το «μοναδικό δημοκρατικά εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο».

Keywords
Τυχαία Θέματα