Η Τρόικα ξανάρχεται: Τα δέκα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Του Βαγγέλη Δουράκη

Τα σημερινά ραντεβού των Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ σκιαγραφούν και τις προτεραιότητες τους: Από την μια με τον Γιάννη Στουρνάρα θα ανοίξουν ολόκληρη την ατζέντα με έμφαση στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και από την άλλη το απόγευμα θα θέσουν επί τάπητος με τον Κωστή Χατζηδάκη το θέμα των πλειστηριασμών.

Όμως συνολικά η συζήτηση θα αφορά 10 «καυτά» ζητήματα:

- ΕΑΣ:

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την απάντηση των επικεφαλής των κλιμακίων της τρόικας, αναφορικά με την πρόταση που έχει καταθέσει για την λειτουργία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

- Πλειστηριασμοί: Οι δανειστές συνεχίζουν να επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση καθώς εκτιμούν ότι η συνέχιση του υφιστάμενου καθεστώτος, επιβαρύνει τις τράπεζες.

- Δημοσιονομικό κενό 2014: Η κυβέρνηση το εντοπίζει περί το 1,3 με 1,5 δισ ευρώ, ενώ η τρόικα υποχώρησε μεν από τις αρχικές εκτιμήσεις των 2,9 δισ ευρώ αλλά δεν πέφτει κάτω από τα 2δισ ευρώ.

- Φόρος ακινήτων: Η κατάθεση του νόμου στη Βουλή εδώ και τρείς εβδομάδες μετατίθεται από μέρα σε μέρα, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ζήτημα και με το «κενό» που εντοπίζουν οι δανειστές.

- Ομαδικές απολύσεις: Τα στελέχη της τρόικας έχουν επανειλημμένως τονίσει ότι όσο δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις.

- ΦΠΑ εστίασης: Η τρόικα επιμένει ότι το μέτρο απέτυχε καθώς δεν αυξήθηκαν τα έσοδα από το ΦΠΑ.

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Η πρόταση της τρόικας προκαλεί νέα τρύπα στα ταμεία ύψους τουλάχιστον 800εκατ ευρώ.

- Διαθεσιμότητα – απολύσεις: Πριν ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά το 2013, η τρόικα απαιτεί στοιχεία για το δεύτερο κύμα που θα εφαρμοστεί το 2014.

- Φόροι υπέρ τρίτων: Η τρόικα περιμένει τη λίστα με τους υπό κατάργηση φόρους, την οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καταθέσει πριν το τέλος του 2013.

- Εμπορικές μισθώσεις: Οι δανειστές επιμένουν σε κατάργηση του ισχύοντος καθεστώτος και απαιτεί μονοετή διάρκεια όλων (παλαιών και νέων) των συμβολαίων. Η κυβέρνηση έχει προτείνει 6ετή ή 3ετή διάρκεια για τα νέα συμβόλαια και διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος για τα παλαιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα