Τριπλός κάβος για την κυβέρνηση

Για τη δικομματική κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, η ψήφιση του Προϋπολογισμού, το Σάββατο, ήταν μόνον μία στάση έναντι της δύσκολης συνέχειας. Διότι τις λίγες επόμενες ημέρες η κυβέρνηση και οι βουλευτές που την στηρίζουν αναμένεται να δοκιμαστούν από το φόρο ακινήτων, το ζήτημα των πλειστηριασμών αλλά και το τελικό σχέδιο για τα ΕΑΣ που περιλαμβάνει τουλάχιστον 500 αποχωρήσεις

εργαζομένων. εννοείς

Ο φόρος ακινήτων αναμένεται να κατατεθεί απόψε ή, το αργότερο, αύριο το πρωί στη Βουλή προκειμένου, στη συνέχεια, να ψηφιστεί με διαδικασίες επείγοντος από τη Βουλή. Το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά τόσο στους γαλάζιους βουλευτές όσο στους πράσινους (Σηφουνάκης, Ντόλιος) που δεν αποκλείουν να ρίξουν αρνητική ψήφο. Ωστόσο ακόμη κι αν αυτή δεν υπάρξει επί της αρχής και του συνόλου του νομοσχεδίου αλλά αφεθούν οι βουλευτές να… ξεσπάσουν σε συγκεκριμένα άρθρα (σ.σ. οι της περιφέρειας στα αγροτικά ακίνητα, οι των αστικών κέντρων στα αστικά κ.ο.κ.) ακυρώνοντας, επί της ουσίας, τη νομιμοποίηση του νέου φόρου.

Μεγαλύτεροι μοιάζουν οι κυβερνητικοί προβληματισμοί για το ζήτημα των πλειστηριασμών, το οποίο αναμένεται να έλθει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων. Στην κυβέρνηση εκφράζουν αισιοδοξία ότι το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί θα απέχει έτη φωτός από την αρχική θέση της τρόικας για την πλήρη απελευθέρωση. Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης αναμένεται να συναντηθεί σήμερα, στις 18:00, με τους επικεφαλής της τρόικας, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ή έστω «κατανόηση» επί του ελληνικού σχεδίου. Το πρόβλημα για τη δικομματική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι ότι ολοένα και περισσότεροι βουλευτές τάσσονται υπέρ της παράτασης του ισχύοντος καθεστώτος, απειλώντας να καταψηφίσουν οποιαδήποτε ρύθμιση, ακόμη κι αν αυτή εκθέτει μόνον τους καθ’ έξιν «μπαταχτσήδες».

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να αποφύγει ένα κοινοβουλευτικό ατύχημα και κυρίως τη δικαιολογημένη κοινωνική κατακραυγή (σ.σ. που είναι βέβαιον ότι θα ενισχυθεί από τον εύκολο λαϊκισμό των ΜΜΕ) επιδιώκει να εξασφαλίσει τη συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων, θέτοντας ως όριο αντικειμενικής αξίας τις 180.000 έως 200.000 ευρώ. «Ύποπτος» για καταψήφιση της διάταξης για τους πλειστηριασμούς είναι ο κ. Γ. Ρόβλιας, ο οποίος βρίσκεται σε εμφανή τροχιά αποστασιοποίησης από το ΠΑΣΟΚ.

Το ήδη εκρηκτικό για την κυβέρνηση κλίμα επιβαρύνουν, τέλος, και οι τελικές αποφάσεις για την τύχη των ΕΑΣ, από τα οποία αναμένεται να αποχωρήσουν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία διπλή κριτική: αφενός ότι οδηγεί πολίτες στην ανεργία (σ.σ. έστω κι αν οι αποχωρήσεις θα γίνουν με διαδικασία εθελουσίας εξόδου), αφετέρου δε ότι, υπακούοντας στην τρόικα, αποδυναμώνει την αμυντική βιομηχανία της χώρας και εν τέλει την αποτρεπτική ισχύ των ενόπλων δυνάμεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα