Στη μάχη των σκουπιδιών

Μικροί και μεγάλοι εργολάβοι, μαζί με ευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας αγοράς real estate, των μετάλλων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, είναι πίσω από τους πρόσφατους διαγωνισμούς συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.

Την ανάπτυξη μιας νέας αγοράς για την Ελλάδα, που κρύβεται στα σκουπίδια, μαρτυρούν η αιφνίδια συμμαχία της ΔΕΗ με τον όμιλο της ΓΕΚ-

Τέρνα και η εμφάνιση του ομίλου Μυτιληναίου μέσω του κατασκευαστικού βραχίονα της ΜΕΤΚΑ για τα εργοστάσια σε Γραμματικό και Κερατέα.

Πάνω από 2,2 δις. ευρώ αναμένεται να είναι το κέρδος των τεσσάρων εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων βάζοντας ταυτόχρονα την Ελλάδα στο χάρτη της ενεργειακής αξιοποίησης στερεών αποβλήτων.

Αντίστοιχα παραδείγματα της Γερμανίας και της Σκανδιναβίας αποκαλύπτουν ότι η ενέργεια από την επεξεργασία σκουπιδιών έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί ολόκληρες πόλεις.

Η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων γίνεται είτε με απευθείας καύση αποβλήτων είτε με καύση δευτερογενούς καυσίμου που παράγεται κατά το στάδιο της μηχανικής – βιολογικής επεξεργασίας.

Η κυβέρνηση ωστόσο μέχρι στιγμής αποφεύγει να ανοίξει μέτωπο για τα σκουπίδια, υποστηρίζοντας ότι οι διαγωνισμοί είναι ανοικτοί στις τεχνολογίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα